Temperaturen tot wel 37 graden, Nationale Hitteplan actief

Foto: CC0/Public Domain

Vanaf vandaag is het Nationale Hitteplan actief in het hele land. Het Hitteplan moet kwetsbare groepen beschermen tegen gezondheidsproblemen als gevolg van het warme weer dat de komende dagen wordt verwacht. De temperaturen lopen naar verwachting op tot wel 37 graden op zaterdag.

Voor iedereen geldt dat men alert moet zijn op verbranding van de huid door UV-straling van de zon, want met waarden boven de 7 is de zonkracht de komende dagen hoog.

Aanhoudende hitte
Tot en met zaterdag is het overwegend zonnig en warm met slechts een kleine kans op een bui en temperaturen oplopend tot ongeveer 36 graden op zaterdag. Ook ‘s avonds en ‘s nachts blijft het warm en komt de temperatuur nauwelijks onder de 20 graden. Later deze week wordt ook smog door ozon verwacht. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. Vooral ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen.

Maatregelen tegen de zon en de hitte
Het RIVM adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning op het heetst van de dag (in de middag) te beperken en in de schaduw te blijven. Houdt de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning.

Het Rode Kruis roept iedereen op om kwetsbare mensen in de directe omgeving in de gaten te houden en zo nodig hulp te bieden. Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. Ook informeert het Rode Kruis haar vrijwilligers en worden zij aangespoord om hittetips zoveel mogelijk te verspreiden en extra zorg te bieden daar waar mogelijk.weeronline3006

Alle tips op een rijtje:

Drink voldoende
Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Houd uzelf koel
Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

Houd uw woning koel
Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

Zorg voor elkaar
Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.
Tip: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen