Aanvragen eigen oplaadpunt elektrische auto mogelijk

Foto:

In de gemeente Dongen is er een vrije marktwerking voor oplaadpunten in de openbare ruimte. Rijdt u elektrisch en heeft u geen eigen parkeergelegenheid? Dan kunt u bij bedrijven, die voldoen aan de beleidsregels van de gemeente Dongen, een aanvraag indienen voor een oplaadpunt. Onlangs heeft de gemeente Dongen een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het bedrijf Allego. Dit is het eerste bedrijf waar inwoners van de gemeente Dongen een oplaadpunt kunnen aanvragen.
Het aanvragen en plaatsen van oplaadpunten in de openbare ruimte gebeurt in de gemeente Dongen via bedrijven die gespecialiseerd zijn in het plaatsen, beheren/onderhouden en exploiteren van oplaadpalen. De gemeente heeft beleidsregels vastgesteld op basis waarvan deze bedrijven een oplaadpaal mogen plaatsen. U doet uw aanvraag dus niet bij de gemeente, maar bij een bedrijf dat de aanvraag afhandelt en voorlegt aan de gemeente. De gemeente betaalt niet mee aan de plaatsing en exploitatie van een oplaadpunt. Dit wordt verzorgd door de marktpartijen.

Het eerste bedrijf dat in Dongen oplaadpunten gaat plaatsen is Allego. U kunt bij Allego een aanvraag indienen via www.openbaarladen.nl/dongen. Op deze website vindt u tevens de verschillende laadtarieven en voorwaarden.

Voorwaarden oplaadpunt in openbare ruimte
De gemeente verleent alleen medewerking aan een oplaadpunt in de openbare ruimte als u niet op eigen terrein kunt opladen en als er niet genoeg mogelijkheden zijn voor opladen bij bestaande publieke oplaadpunten. Allego bepaalt in overleg met de gemeente de locatie van het oplaadpunt, op maximaal 300 meter loopafstand van het adres van de e-rijder. Daarnaast hanteert Allego de voorwaarde dat een elektrische auto een elektrische reikwijdte van minimaal 50 km moet hebben.

Voor meer informatie hierover kunt u de beleidsregels via www.dongen.nl downloaden.

Hoe lang duurt de behandeling van een aanvraag?
Het realiseren van een oplaadpunt is een samenspel tussen marktpartij, netbeheerder en gemeente. De totale doorlooptijd bij alle partijen gezamenlijk is veelal 12 weken of langer. Wanneer de aanvraag voldoet wordt een verkeersbesluit genomen en gepubliceerd. Vanaf het moment van publicatie geldt een bezwaartermijn van 6 weken. Als er bezwaar wordt gemaakt, dan duurt het aanvraagproces langer. Op grond van het verkeersbesluit mogen alleen auto’s die opladen parkeren bij het oplaadpunt. De gemeente plaatst hiervoor een bord.

Oplaadpunt op eigen terrein
Als u op eigen terrein een oplaadpunt wilt realiseren, dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De gemeente financiert deze particuliere oplaadpunten niet en verstrekt hiervoor geen subsidie. Houdt u er rekening mee dat u geen openbare parkeerplaatsen of parkeerruimte op de openbare weg voor uzelf mag reserveren voor het elektrisch opladen. Ook mag u geen bord plaatsen dat de indruk kan geven dat anderen niet op deze plek mogen parkeren. Vaste voorzieningen vanuit de huisaansluiting over of onder openbaar gebied zijn niet toegestaan. Het aanvragen van een oplaadpunt op eigen terrein kan bij een particuliere partij naar keuze.

Oplaadpunten in Dongen
De locaties van bestaande oplaadpunten in de gemeente Dongen zijn te vinden op de website www.oplaadpalen.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen