Toekomstvisie Gemeente Dongen: Dit vinden de inwoners

Foto:

De gemeente Dongen heeft het onderzoeksrapport ontvangen van GfK waarin antwoord wordt gegeven op de vraag: Hoe zien Dongense inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van verenigingen, stichtingen, instellingen en maatschappelijke organisaties de toekomst van onze gemeente?

De belangrijkste uitkomsten: Het overgrote deel van de respondenten (80%) ziet het liefst dat Dongen een zelfstandige gemeente blijft die samenwerkt met andere gemeenten. Veiligheid wordt genoemd als het belangrijkste speerpunt voor de toekomst. Een financieel gezonde gemeente en goede zorg voor inwoners die ondersteuning nodig hebben, komen op de tweede en derde plek. Ruim 8 op de 10 respondenten hecht veel waarde aan de kwaliteit van de dienstverlening door de gemeente.

Deelname
De gemeente verstuurde recent 1500 gerichte uitnodigingen aan de specifieke doelgroepen. Daarnaast was het voor alle inwoners mogelijk om spontaan deel te nemen aan het onderzoek. Daartoe werden oproepen gedaan in de lokale media en via Facebook en Twitter. In totaal zijn 552 volledig ingevulde vragenlijsten meegenomen in de resultaten. Daarmee is sprake van een onafhankelijk representatief onderzoek.

Reactie burgemeester
Burgemeester Marina Starmans spreekt van een interessant en waardevol onderzoek. ,,Het aantal reacties is mij positief opgevallen. Veel inwoners, ondernemers en vrijwilligers hebben een duidelijke opvatting over de toekomst van Dongen. Wat mij extra positief stemde, is het aantal mensen dat heeft aangegeven in de toekomst nóg een keer en dan diepgaander mee te willen praten over dit onderwerp: maar liefst 250.”

Opdracht
De gemeenteraad heeft het college de opdracht gegeven om dit jaar te komen met een visie op de toekomst van Dongen. Daarbij moeten twee aspecten duidelijk naar voren komen. Als eerste: Wat voor een gemeente moet Dongen in de toekomst zijn? Welke voorzieningen moeten er zijn binnen de gemeentegrenzen? En welke juist niet? Ten tweede moet in de visie worden aangegeven hoe de gemeentelijke organisatie er in de toekomst uit gaat zien. Gemeenten krijgen immers steeds meer taken. Het onderzoek dat onderzoeksbureau GfK heeft uitgevoerd is voornamelijk een verkenning geweest van het eerste deel van de opdracht.

Vervolg
Op dinsdagavond 7 juli aanstaande organiseert de gemeente de eerste vervolgbijeenkomst. Dan wordt verder ingezoomd op de vijf aspecten die in het onderzoek door inwoners, vrijwilligers en ondernemers worden benoemd als speerpunt. In willekeurige volgorde zijn dat: Dienstverlening door de gemeente, veiligheid, economie en werkgelegenheid, zorg voor inwoners en financiën gemeente. De 250 deelnemers die hebben aangegeven verder mee te willen praten, worden persoonlijk uitgenodigd. Uiteraard zijn ook andere belangstellenden welkom. Een verdere aankondiging en uitnodiging (locatie, tijd) volgen zo spoedig mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen