Aangifte ronselen stemmen geseponeerd

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

De gemeente Dongen heeft van het Openbaar Ministerie bericht ontvangen dat de aangifte tegen raadslid Martin Montens (DP) is geseponeerd. Onderzoek heeft aangetoond dat geen sprake is geweest van het aanzetten tot, dan wel het uitlokken van, het ronselen van stemmen.

Montens stuurde vorig jaar, in het weekeinde voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2014, een mail naar partijgenoten van het Democratisch Podium. Daarin deed hij de oproep om stemgerechtigden actief te benaderen tot het afgeven van een volmacht indien zij niet van plan waren (of in staat) om zelf te gaan stemmen. De gemeente Dongen zag zich daarop genoodzaakt aangifte te doen. Verkiezingen dienen plaats te hebben volgens strikte regels en mogelijke misstanden dienen in het algemeen belang op onafhankelijke wijze te worden getoetst. Raadslid Montens betuigde meteen zijn spijt en verklaarde zich niet te hebben gerealiseerd dat zijn mail zou kunnen worden uitgelegd als ronselen.

Reacties
De gemeente Dongen is opgelucht dat thans uit het onderzoek van het OM (met hoor en wederhoor van betrokkenen) is gebleken dat van een strafrechtelijke misstand bij de
verkiezingen geen sprake is geweest. ,,De zaak is door justitie zorgvuldig bekeken en de uitkomst is voor alle betrokkenen positief”, aldus burgemeester Marina Starmans. Ook Martin Montens is opgelucht. ,,Ik heb altijd vertrouwen gehad in een positieve afloop, maar het is fijn om na ruim een jaar dit hoofdstuk te kunnen sluiten.”

Reacties