ModderDag bij Kinderopvang De Toverdroom

Foto: CC0/Public Domain

Alle locaties van Kinderopvang de Toverdroom in ’s Gravenmoer, Raamsdonk en Raamsdonksveer doen mee aan nationale ModderDag. Nationale Modderdag wordt ieder jaar op 29 juni gevierd.Dat betekent dat op Modderdag in het hele land tienduizenden kinderen met zand en water spelen. Omdat er op dinsdag veel meer kinderen op de opvang zitten dan de maandag en De Toverdroom zoveel mogelijk kinderen willen laten genieten van het spelen met en in modder, vieren de kinderen van BSO Slot Ravot en KDO De Bengeltjes het een dagje later, op dinsdag 30 juni!

Nationale ModderDag is in het buitenland al een begrip en wordt dit jaar voor de tweede keer in Nederland georganiseerd dankzij het initiatief van Veldwerk Nederland en Schuttelaar&Partners. Honderden kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, basisscholen en natuur- en milieucentra uit het hele land hebben zich inmiddels aangemeld, waaronder dus Kinderopvang De Toverdroom. De gedachte achter ModderDag is om de kinderen weer in contact te brengen met de natuur. Juist in een tijd dat kinderen veel tijd binnen (achter televisie en computer) doorbrengen.

“Wij doen graag mee met ModderDag. Het is heerlijk om de kinderen te zien genieten van zoiets simpels als water en zand. Eerst zijn ze wat afwachtend om vies te worden, maar later denken ze daar niet meer aan en wordt het een wedstrijdje wie het vieste kind is geworden!“, aldus de pedagogisch medewerksters van Slot Ravot. Voor de kleintjes van KDO De Bengeltjes wordt het de eerste deelname aan dit festijn. De BSO-kinderen zijn in ieder geval weer razend enthousiast over het aankomende evenement.

International Mud Day is ooit in Nepal ontstaan om kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te realiseren en te vergroten. In navolging hiervan wordt ook in o.a. Australië, Denemarken, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië sinds enkele jaren in juni International Mud Day gehouden. Wedstrijden wie het verst kan glijden of de hoogste moddertoren kan maken; bouwen en graven met kranen of je blote handen; modderbaden; alles is mogelijk! Tijdens ModderDag ontdekken kinderen én volwassenen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de aarde betekent voor ons dagelijkse leven.

Veldwerk Nederland, kennis – en praktijkcentrum voor natuureducatie, heeft het initiatief genomen om ModderDag naar Nederland te halen. “Natuur is van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van kinderen”, zegt Marc Veekamp van Veldwerk Nederland. “Met ModderDag willen we de natuurbeleving bevorderen bij kinderen van 0 tot 12 jaar. Met zand en water zijn de mogelijkheden eindeloos. En daarnaast is spelen en ervaren met zand en water natuurlijk enorm leuk.”

Daar sluiten de pedagogisch medewerksters van De Toverdroom zich bij aan. Tegen het plezier dat water en zand geeft, kan geen enkel speelgoed tegenop.

modder2

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen