Column: “Een leven zonder internet”

Foto: CC0/Public Domain

Met gepaste trots presenteert dongen.nieuws.nl vandaag de eerste bijdrage van onze nieuwe columnist Cas Timisela. Vanuit zijn eigen online marketing bedrijf DM United komt Dongenaar Cas Timisela (39) permanent in aanraking met alle ontwikkelingen op het internet. Ontwikkelingen die ons leven gemerkt en ongemerkt beinvloeden. Een column over de nieuwste gadgets, bijzondere apps, de kracht van Google, online valkuilen en meer. Cas neemt de lezers van dongen.nieuws.nl maandelijks mee op reis door alle uithoeken van de digitale wereld.

“Een leven zonder internet”

Een goede vriend van mij moet niets van smartphones hebben. Hij belt met een Nokia en is de enige die ik nog SMS in plaats van App. Hij heeft geen e-mail en zelfs geen internet. Voor hem is het onbegrijpelijk dat wij minimaal iedere vijftien minuten naar onze telefoon grijpen.

Je staat er niet iedere dag bij stil, maar nog niet zo lang geleden kon je alleen via een analoge lijn internetten. Mobiel internet bestond nog niet en van sms’en had nog niemand gehoord. Begin jaren negentig liep slechts een enkeling met een mobieltje. Met een Greenhopper van PTT Telecom, ook wel bekend als de Kermit, kon je alleen op bepaalde plekken (Greenpoints) bellen. Vijftien jaar geleden verscheen de eerste mobiele telefoon met een ingebouwde camera op de markt. Ik dacht toen nog: Wie gaat er in hemelsnaam fotograferen met een telefoon?

06:00 uur, donderdagochtend. De wekker van mijn iPhone gaat af. Half slapend schakel ik de vliegtuigstand uit. Ping, ping, ping, ping, ping… Vijf mailtjes waarvan drie nieuwsbrieven. En een aanbod van een bankmedewerker uit Nigeria; te mooi om waar te zijn. Een Facebook vriend vraagt voor de tiende keer of ik Candy Crush wil spelen. Een filmpje over wielrenners;-) Nog even checken of het mooi weer wordt. Het is pas 06:02 uur. Nog een keertje snoozen…

Ik geef het ruiterlijk toe: Mijn smartphone is vergroeid aan mijn hand. Een leven zonder internet kan ik me niet meer voorstellen. Als ik online naar een vakantiehuis zoek, check ik eerst of er goede WiFi aanwezig is. Airbnb, Instagram, internetbankieren, buienradar en Google maken het leven zo veel aangenamer en makkelijker. Ben ik internet verslaafd? Misschien wel. Vooral verslaafd aan informatie.

Tegenwoordig verbindt men steeds meer apparaten met het internet. Via het draadloze netwerk maakt mijn iPhone connectie met mijn Apple TV. Zo kijk ik YouTube video’s op mijn flatscreen. Als ik een afspraak heb, voer ik via Google Maps het adres in. De routebeschrijving zend ik naar mijn auto en wordt direct in mijn navigatie gezet.

In de toekomst zullen bijna alle machines en elektronica deel uitmaken van het internet. Dit wordt Internet of Things (IoT) genoemd. Iedere televisie, wasmachine, vaatwasser, stofzuiger, maar ook iedere afzuigkap en kookplaat wordt verbonden. En zelfs alledaagse voorwerpen, zoals een pak melk, gaan online. Dit pak melk bevat een chip die in verbinding staat met je koelkast. Op het moment dat het pak melk leeg is, wordt je digitale boodschappenlijst automatisch aangevuld. Science fiction? Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat binnen nu en vijf jaar (!) meer dan 26 miljard apparaten verbonden zullen zijn met het Internet of Things (IoT). Of je deze nieuwe technologie nou toejuicht of afwijst; het IoT zal ons leven drastisch veranderen. Op het gebied van domotica, logistiek, onderwijs, wetenschap, gezondheidszorg, industrie, veiligheid en verkeer. Het zal allemaal anders worden.

Een leven zonder selfies, zonder e-mail, zonder Netflix. Geen vi.nl, geen Spotify, geen FaceTime. Een leven zonder de onstilbare honger van een constante informatiestroom op een retina schermpje. Het lijkt me heerlijk om een dag met met die goede vriend te ruilen. Of in ieder geval vijftien minuten.

castimisela

Cas Timisela is eigenaar van online marketing bureau DM United. Hij coacht toegewijde ondernemers en begeleidt bedrijven die online succes willen behalen. Cas schrijft over de laatste trends, online marketing en de veranderende digitale wereld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen