Grootste kraan van Nederland bij Coca-Cola fabriek

Foto:

Vanaf vandaag staat er een levensgrote hijskraan op het fabrieksterrein van Coca-Cola in Dongen. Met een gele schacht van 35 meter hoog en een rood-witte giek van 81 meter torent de kraan boven de fabriek uit en is deze in de wijde omgeving zichtbaar.

Deze gigantische hijskraan – de grootste in Nederland – wordt ingezet voor een enorme operatie, waarbij een gedeelte van de fabriek wordt voorzien van een nieuw dak dat bovenop de oude zes boogdaken met een oppervlakte van 9.000 m² wordt geplaatst. Onder het te slopen dak wordt een extra schil – een ‘crashdeck’ – geplaatst, waarboven de sloopwerkzaamheden plaatsvinden terwijl boven de oude daken het nieuwe dak al gebouwd is. Ondertussen kan de productie ongehinderd doorgang vinden, rijden zo’n 200 trucks af en aan om 2.700 ton puin en bouwmaterialen te vervoeren. Coca-Cola is het eerste bedrijf ter wereld dat deze innovatieve sloopstrategie toepast. Naar verwachting is het bouwproject in juni 2016 voltooid. ASK Romein is hoofdaannemer van het omvangrijke bouwproject.

kraan1

Tijdens de omvangrijke bouwoperatie zullen drie van de zes fabriekshallen gelijktijdig in de steigers staan. Om dit te realiseren, hebben de grootste steigerbouwers in de Benelux de krachten gebundeld: Altrad, Hertel en Degraform. Onder het te slopen dak zal het crashdeck als ‘tweede dak’ bescherming bieden tegen vallende stukken. Het slooppuin wordt boven het crashdeck in zeer kleine stukjes weg geknipt en vindt via een glijbaan zijn weg naar big bags van maximaal 500 kilo. De computergestuurde hijskraan voert het bouwafval over het crashdeck af naar de trucks die het onmiddellijk afvoeren. Voor het bouwverkeer is een routeplan ontwikkeld om de extra verkeersstromen snel en veilig te laten verlopen. In het midden van de fabriekshallen, in hal 4, is een patio gebouwd waarop de enorme torenkraan is geplaatst. Tijdens de bouw zijn projecties te zien van live beelden die bovenop de hijskraan worden gemaakt van de werkzaamheden. Het nieuwe dak zal bestaan uit stalen portieken met 20 meter overspanning voor alle zes fabriekshallen. Met de stalen constructie die voor het nieuwe dak is ontworpen, kan de fabriek in Dongen minstens 50 jaar vooruit.

Voorbeeld op gebied van duurzaam bouwen
“We bouwen in Dongen voortdurend aan de fabriek van de toekomst, waarbij we hoogwaardige technologie inzetten om een aangenaam en veilig werkklimaat voor onze medewerkers te creëren. Met dit bijzondere bouwproject geven we ook invulling aan onze missie om het energieverbruik en de CO2-uitstoot van productielijnen te beperken. Zo worden super isolerende dakdelen geplaatst die 33 procent beter isoleren dan de huidige norm. Ook plaatsen we drie warmtewiel verwarmings- en ventilatiesystemen die 80 procent warmteterugwinning mogelijk maken. De tl-verlichting maakt plaats voor energiezuinige sensor gestuurde LED-verlichting. Op de bouwplaats rijden uitsluitend elektrische heftrucks, zodat geen sprake is van CO2-uitstoot. Hiermee is dit bouwproject een voorbeeld op het gebied van duurzaam bouwen en heeft het ook een positieve uitstraling voor de regio”, zegt Rein de Jong, Director Supply Chain Operations van Coca-Cola Enterprises. “

——————————————————————————————————————————————

advertentieveurhuis1

Reacties