Druk bezochte Dwars Door Dongen 2015 geslaagd

Ook de 31e editie van Dwars Door Dongen was weer een groot succes. Een fris buitje spoelde in de ochtend de hitte van vrijdag weg. De zon bleef en de wind was voor de lopers misschien wat minder fijn, maar op de foto’s zagen de strakke vlaggen er des te mooier uit.

Scholieren als eerste van start
Traditiegetrouw trapten de scholieren uit Dongen en omgeving af voor hun scholierenloop. Het enthousiasme was groot en af en toe vloeide er een traan, want met die kleine beentjes waren een of twee hele rondes soms best zwaar. De eerste drie finishers in elke categorie die nog geen lid waren van Atledo kregen weer een tegoedbon om een half jaar gratis te trainen bij Atledo. Een prijs die de afgelopen jaren gewaardeerd werd, gelet op het aantal nieuwe jeugdleden dat zich met deze vrijbrief aanmeldde. De wisselbeker voor de school met het relatief grootste aantal deelnemers (afgezet tegen het totale aantal leerlingen van die school) ging dit jaar voor de derde keer op rij naar basisschool De Wegwijzer uit ’s Gravenmoer. Maar liefst 38% van de leerlingen deden mee. De Wegwijzer mag de wisselbeker dan ook terecht voorgoed houden.

Omdat veel andere Atledo-ers ook al aan de start van de scholierenloop stonden, was het deelnemersveld bij de pupillenloop over 1.000 meter wat kleiner. Renée Kramer en Boudewijn van der Linden hadden er echter nog niet genoeg van, want hen zagen we na de scholierenloop wel aan de start van de pupillenloop. Petje af Renée en Boudewijn.

VB-atleten nemen stokje over
Daarna waren de VB-atleten aan de beurt, want bij Atledo doen we allemaal samen mee aan alle grote evenementen. Tegenwoordig maken ze deel uit van Atletiek op Maat onder leiding van de deskundige en enthousiaste trainers Monica Snepvangers, Theo Waars en Leanne van Krevelen (en sinds kort ook Run-for-Fun-trainer Johan Jacobs). Ook zij liepen een wedstrijd over 400 of 800 meter en ook zij streden om het hardst om de ereplaatsen. Het was een heuse internationale wedstrijd waarbij de Belgische loper Kevin Kennis er op de 800 meter met het goud vandoor ging. Atledohelden Jos Baars en Jorrit Heijkant mochten trots zijn op hun zilveren en bronzen medaille. Bij de vrouwen was Marjolein Faro de snelste op de 400 meter en Maaike Noorlag op de 800 meter.

Triatleet verrassend snelste op de mijl
De Engelse mijl is inmiddels ook een vaste loot aan het programma van Dwars Door Dongen geworden en wint jaarlijks aan populariteit. De junioren lopen er hun wedstrijd in het kader van hun Junioren Weg Circuit. In dat circuit hebben de atletiekunieregio’s 12 (West-Brabant) en 13 (Midden-Brabant) hun krachten gebundeld om de junioren zo een mooi programma voor te schotelen. Na de Liberty Run in Waalwijk, de Kaaienloop in Oosterhout, de Pleinloop in Kaatsheuvel en de Van Goghtijdloop in Zundert was Dwars Door Dongen de beslissende wedstrijd. Daarnaast verscheen er ook een groep senioren en masters aan de start.

Joep Staps van t.s.a.v. Parcival verraste niet alleen het publiek, maar ook zichzelf door de eerste Engelse mijl die hij liep meteen te winnen. Hij probeerde met de kop mee te gaan en toen hem dat goed afging rekende hij op de baan de een na de ander in. Alleen Ron Szigetti van Attila bleef nog enigszins in zijn spoor, maar Staps bleef de verzuring in zijn benen de baas en pakte zo een mooie overwinning. “Wat mij betreft is dit voor herhaling vatbaar”, aldus een blije winnaar. Trainer Armand van der Smissen mocht tevreden zijn, want ook Parcivaller Erik van der Heijden pakte brons op wat voor hem ook een debuut was. Van der Heijden won vorige week nog wel het clubkampioenschap op de triatlon, maar dat belette hem niet om door de straten van Dongen te vliegen naar een mooie tijd op het winderige parkoers. Hij is (voorlopig) gestopt als topsporter, omdat hij na zijn studie de triatlon niet meer kon combineren met zijn werk. “Ik kom nu niet meer uit voor het Nederlands team, maar ik vind het natuurlijk wel leuk om hier op het podium te eindigen.”

Bij de vrouwen was A-juniore Suzanne Jonkers van a.v. Sprint de snelste. Zij bleef Daphne van Zandvoort van DAK uit Drunen (ook nog A-juniore) en master Marlien van Beek voor. Snelste seniore was Atledo’s Robin Flipsen. Andere succesvolle Atledolopers waren Guus de Jong die bij de jongens D-junioren het zilver greep, Annewil Snepvangers en Anne Lodewijks die zilver en brons bij de meisjes C-junioren wonnen en Xander Mahieu die een mooie bronzen plak mee naar huis nam bij de jongens C-junioren. Snelste master was Atledo’s eigen Anton Bogers die bij zijn debuut op de mijl meteen een clubrecord vestigde in de categorie mannen masters 40+ waarmee hij good-old Ad de Jong voorafging.

Voor het eerst sponsorloop voor THOMAShuis Dongen
De 5 km. trimloop bestond dit jaar voor het eerst uit drie onderdelen. Naast de individuele trimloop en de Bedrijvenloop, was de Sponsorloop nieuw op het programma. Het doel hiervan was om geld in te zamelen voor het THOMAShuis Dongen. Dit is een zorghuis waar Diana de Bruijn en Rik Huijben in een huiselijke omgeving zorgen voor acht mensen met een verstandelijke beperking. Het onderdeel was pas kort van tevoren aan het programma toegevoegd, maar toch werd al een kleine € 250,- ingezameld. Snelste loper op deze trimloop was de Belg Kevin Kennis die met zijn tweede overwinning van de dag Rob Honcoop en Teun Broeders van Spiridon ruim voorbleef.

Bij de Bedrijvenloop op de 5 km. ging Team Solipharma met de wisselbeker aan de haal. Team Van Gils Sport kwam maar net zeven seconden te kort om te winnen.

Leerling verslaat leraar op de 10 km.
Op de 10 km. was Jop van der Steen van de Tilburg Road Runners een week na Rondje Rijen weer de snelste, maar dit keer klopte hij zijn trainer en master Greg van Hest. Vorig jaar waren ze nog gelijktijdig over de streep gekomen, maar dit keer kon leermeester Greg niet volgen. Vanwege een blessure liep hij een tijd geen wedstrijden. Bij Dwars Door Dongen maakte hij zijn comeback. “Ik kan wel een tijd een tempo lopen, maar die versnelling zit er nu nog niet in”, aldus een realistische Van Hest. Jop van der Steen had de laatste tijd veel wedstrijden gelopen en verscheen dus niet optimaal aan de start om een snelle tijd te lopen. Zijn enige doel was om de wedstrijd te winnen en daarin slaagde hij overtuigend. Omdat de PABO-student van Avans een topsportstatus heeft gekregen, kan hij af en toe een les overslaan. Zo kan hij negen keer in de week trainen. En dat werpt dus zijn vruchten af. Master Christ Donders (ook al van de Tilburg Road Runners) completeerde het podium en werd derde. Oud-winnaar Robert Jongh van a.v. Spiridon moest opgeven vanwege ademhalingsproblemen als gevolg van hooikoorts.

Bij de vrouwen was er een spannende strijd tussen An Claes uit België en Hilde Gilissen van t.s.a.v. Parcival, die de Belgische in haar voordeel beslechtte. Namens Spiridon eiste Dyanne Verpaalen (die wij nog steeds als een halve Atledo-er beschouwen) het brons op in een mooi nieuw PR van 41,39 min. Voor de Atledo-ers zat er deze keer geen medaille in op de 10 km. De wisselbeker bij de Bedrijvenloop op de 10 km. werd voor het eerst een prooi voor Atledosponsor Bureau Pracht.

Atledo kan weer terugkijken op een geslaagd evenement. De deelnemers merkten niets op van de stress die er soms bij kwam kijken en de organisatie verdient een pluim voor de wijze waarop alles weer uitstekend was geregeld. Zonder de vele vrijwilligers die de hele dag in touw waren, was dit natuurlijk nooit gelukt.

Reacties