Zaterdag 20 juni Zonnewende op de IJzertijdboerderij

Foto:

In de prehistorie was de midzomernacht al een feestdag. Deze viel rond 21 juni waarbij de langste dag werd gevierd en staat ook bekend als de Zomer of Zonnewende. Ook de ‘bewoners’ van de IJzertijdboerderij willen er dit jaar een feestelijke dag van maken i.v.m. het 10 jarig bestaan.

Deze dag is opgesplitst in 2 delen. Van 13.00 uur tot 17.00 uur worden op het erf tal van ovens gestookt zoals de smidse, ijzerwinoven, lemen broodoven, pottenbakkersoven, glaskraaloven, rookoven en een veldoven. Vrijwilligers geven deskundig uitleg en ook voor de kinderen zijn er activiteiten.

ijz2

’s Avonds gaat de poort om 19.00 uur open en deze sluit dan pas om 23.00 uur. Het beloofd een hele gezellige avond te worden met live muziek van Krebbel die instrumenten bespelen uit de vroege middeleeuwen. Folkzien verzorgt een workshop ‘Keltische dans’ en speelt daarnaast Keltische muziek. Een verhalenverteller neemt u ver mee terug naar duistere tijden. Ook een ritueel maakt deel uit van deze avond en op het erf worden verschillende ambachten uitgebeeld. Bedoeling is dat s’ avond nog een keer de ijzerwinoven wordt gestookt. Zo tegen de duisternis altijd een spectaculair gezicht. Voor de kinderen zijn er enkele ‘doe-dingen’.

Entree €3.50 kinderen t/m 3 jaar gratis. Voor meer info: www.ijzertijdboerderij.nl

Reacties