Nieuwe Cammeleur weer stapje dichterbij

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

Gaat het er dan eindelijk toch van komen? Een nieuwe Multifunctionele Accommodatie (MFA) op de plaats van De Cammeleur. Of zijn er nog te veel twijfels en beren op de weg? Als het aan het College ligt en de toekomstige gebruikers – Theek 5, Kunstpodium, ContourdeTwern en stichting Donkhuys,staat niets een nieuwe Cammeleur nog in de weg. En ook de politieke partijen sputterden donderdag op de informatieavond over dit onderwerp niet al te veel tegen. Of komt het politieke vuurwerk straks op 18 juni alsnog als de nieuwe MFA in de gemeenteraad wordt behandeld en de raad daarvoor een slordige 8,3 miljoen op tafel moet leggen?

En wat vindt de gemiddelde Dongenaar eigenlijk? Vindt hij het allemaal wel best? Op de informatieavond liet de Dongenaar zich in ieder geval nauwelijks zien. De avond werd bezocht door zo’n 80 Dongenaren maar voor het merendeel waren dat belanghebbenden en vertegenwoordigers en achterban van politieke partijen.

Investering van 8,3 miljoen
De nieuwe Cammeleur gaat aan investering netto 8,3 miljoen kosten. Dat betekent een jaarlijkse last op de begroting van € 288.000.Dit bedrag wordt deels gecompenseerd door de hogere huur die de Stichting Donckhuys gaat betalen. En die stichting kan dat weer opbrengen, omdat zij op haar beurt een gebruikersvergoeding aan de andere deelnemers kan vragen.

mfa2
Enthousiasme
Bij de Stichting Donckhuys, Theek 5, het Kunstpodium en ContourdeTwern spatte het enthousiasme eraf. Zij zien vooral veel meerwaarde in de toekomstige samenwerking. De bieb vervult daarbij een belangrijke rol door als publiekstrekker te fungeren. Het is de bedoeling dat de nieuwe MFA van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bruist van activiteit.

Renoveren geen optie
Ook wethouder Piet Panis legde nog eens gedreven uit waarom dit college met volle overtuiging voor een nieuwe Cammeleur kiest. ‘Renoveren is echt geen optie. Dit gebouw is niet te repareren met een likje verf en nieuw meubilair. Van de buitenkant ziet het er misschien wel aardig uit, maar van binnen mankeert er van alles. Het voldoet niet aan de huidige eisen van veiligheid en toegankelijkheid. We hebben de opties renovatie en nieuwbouw goed door laten rekenen en daaruit bleek dat nieuwbouw maar net zo veel kostte als renovatie. Dit is echt een realistisch plan’, zo verdedigde Panis de haalbaarheid van de plannen.

mfa3

Risico
André Vonk (CDA) vroeg zich bezorgd af wat er gebeurt als een van de partijen uitstapt. ‘Daarover is in de samenwerkingsovereenkomst niets geregeld, maar dat levert wel een mogelijk risico op.’ Panis was daar niet zo bang voor. ‘Zulke ontwikkelingen zie je meestal heel lang vantevoren aankomen en dan zijn er nog voldoende mogeljkheden om met elkaar aan de slag te gaan.

Zwarte cijfers
René Jansen van de Volkspartij Dongen wilde weten wanneer Donckhuys dacht in de zwarte cijfers te komen. ‘We zitten nu ook in de zwarte cijfers en dat willen we graag zo houden’. Volgens Jurgen Jansen van Donckhuys hoeft de raad zich daar niet druk om te maken. ‘We hebben berekend dat we na één, maximaal twee jaar in de zwarte cijfers komen. En dan zelfs met positievere cijfers dan we nu al hebben’.

Als de raad straks groen licht geeft, wordt nog de volgende dag een start gemaakt met de aanbesteding. In juli 2016 wordt de huidige Cammeleur dan gesloopt en begin 2018 staat er dan een gloednieuwe Cammeleur.

door: Bernadette Klerx

Reacties