De zomer komt eraan…

Foto: CC0/Public Domain

De weergoden waren ons allen niet zo gunstig gezind de laatste tijd. Het voorjaar ging voorbij met te lage temperaturen en regelmatig een flinke hoeveelheid neerslag. Maar nu is er goed nieuws: de zomer komt eraan.

In de eerste week van de meteorologische zomer worden we getrakteerd op hoge temperaturen met op zaterdag in de zuidoostelijke helft van het land kans op 30 graden. In de kustgebieden liggen de maxima rond 25 graden en voor mensen die het strand opzoeken is dat misschien wel prettiger. De warmte brengt ook een lichte buiendreiging met zich mee, maar op dit moment lijkt het droog te blijven.

Week begint fris
Na een regenachtige afsluiting van het weekend blijft het morgen op veel plaatsen droog, maar met 15-16 gaden is het een stuk frisser dan normaal. De dagen daarna gaat de middagtemperatuur stijgen. Vrijdag passeert de temperatuur de zomerse waarde van 25 graden. De vorige keer dat deze temperatuur werd bereikt was op 11 mei en dat was tot nu toe ook de enige zomerse dag van het jaar. In De Bilt werd toen 25,6 graden gemeten. Zaterdag ligt de middagtemperatuur tussen 25 en 31 graden en dat is 10-15 warmer dan morgen.

Zet warmte door?
Ook zondag blijft het behoorlijk warm, maar waarschijnlijk valt de temperatuur wel iets lager uit. Hierdoor is de kans op een hittegolf klein. Daarvoor moet de temperatuur in De Bilt vijf dagen op rij in ieder geval naar 25 graden stijgen en op drie dagen moet het 30 graden worden.

zomer15

Het wordt nog spannend wat de temperatuur na het weekend doet. De kans op aanhoudende warmte is ongeveer even groot als normale temperaturen. Waarschijnlijk wordt het in de tweede week van de zomer niet kouder dan normaal en dat is in juni in ieder geval goed voor 19-20 graden.

Vergeet niet te smeren
Door het frisse en wisselvallige weer hebben we de afgelopen tijd niet lekker kunnen zonnen. Hierdoor is de huid van veel mensen niet gewend aan het zonlicht en zal eerder verbranden. In juni staat de zon op het hoogste punt en volgend weekend wordt in de volle zon UV-index 7 verwacht. Hierdoor kan een onbeschermde huid snel verbranden.

Door: Matthijs van der Linden/weeronline

Reacties