Dimph van den Oever-van Dongen exposeert in DE LOOIERIJ

Foto:

Vanaf 14 mei tot zondag 5 juli exposeert Dimph van den Oever-van Dongen met een selectie van haar schilderijen en keramiek in ’t Nieuwe Nathuis van De Looierij, Kerkstraat 33 in Dongen. De expositie draagt de titel: ‘op zoek naar balans’.Cees Breugelmans, directeur van DE LOOIERIJ, is blij met de tentoonstelling: “Het is ons een genoegen het werk van Dimph in huis te hebben, omdat daarmee een van de meest wezenlijke doelstellingen van de ruimte ’t Nieuwe Nathuis wordt benadrukt: het de ruimte geven aan Dongenaren om een stuk van zichzelf te laten zien.”

Het oorlogskind Dimph van Dongen (28-08-1943) is een telg van een echte kasteleinsfamilie. Opa baatte café de Valk uit, een oom de Gouden Leeuw en vader het alom bekende en inmiddels historische Krasnapolski. De Kras, een wit café, het kenmerk dat er Kroonbier van Van Tuijn geschonken werd. Dimph werkte op het kantoor bij leerlooier Van den Assum Kanters en later bij de frisdrankproducent EXOTA. Vele jaren was zij de moeder van de sporters in de Salamander. Na het verscheiden van haar man Gerard ontving zij hen nog 13 jaar als zelfstandig horecaonderneemster. Dongenser dan haar meisjesnaam Dimph van Dongen kan het haast niet.

dimph2

Tegen deze achtergrond is het frappant om te zien hoe Dimph aan het begin van deze eeuw, gestimuleerd en begeleid door dokter Paul van Dijck, de creatieve handschoen oppakt om zich aan de bekende academie Arendonk via de 5-jarige opleiding in het schilderen te bekwamen, gevolgd door de 3-jarige specialisatie.  Dit nadat zij de techniek van het ‘keramieken’ bij Connie Mahieu had geleerd. Helemaal nieuw was de creatieve kant van haar niet. Op jonge leeftijd nam zij deel aan de Hobbyclub aan de Heuvelstaat, later de Hobbyclub Bierwagen. Zij was daar in goed meesterlijk gezelschap van Jan Willemen, Broer Akkermans en Sjef Kerkhof.

Dit alles leidde tot een boeiend resultaat. Werken, waarin de voortdurende zoektocht van Dimph naar balans tussen haar gevoel en het materiaal door de kijker ervaren kan worden. Dimph was zeker aanvankelijk een onrustig, explosief schilder. Al haar gevoelens moesten op het doek. In golven. Na 5 jaar zonder druk van wat moet, is ze nu met het doek in gesprek over wat en hoe zij het wil. Klaar is iets pas, als zij een balans, vrede voelt met haar product, het voltooide gesprek.

Meer informatie over Dimph en haar schilderijen en keramiek vindt u op haar internetsite: www.dimphvandenoever.nl. De Looierij is open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur

 

Reacties