‘Spaanders’ wenst Bouwcollectief Dongen succes

Foto: dongen.nieuws.nl

‘Spaanders’ is een column waarin Dongenaar Henk Spaan zijn visie geeft op actuele Dongense zaken, de lokale politieke processen en al wat verder afkomt op de bewoners van de gemeente Dongen. Prikkelend en altijd op zoek naar het hoe en waarom van zaken. Henk Spaan (67) heeft 40 jaar overheidservaring, waarvan gedurende meer dan 27 jaar als gemeentesecretaris. Op dit moment houdt hij zich vooral bezig met managementadvisering en coaching.

Bouwcollectief…veel succes!

Terug van een heerlijke 10 daagse vakantie in de Elzas, had degene die op ons huis paste, alle kranten en weekbladen keurig op een stapel gelegd. Hoofdmoot van de stapel was De Stem, het dagblad dat zich als regionale krant profileert.  Wat ik altijd doe, is de stapel de zaterdag dat we terugkomen en ook de zondag, gewoon laten liggen en de maandagmorgen besteden aan het lezen van de krant in de volgorde van binnenkomst. Dat doe ik ook met Het Weekblad en de gemeentelijke informatiekrant. Ook lees ik me “bij” via dongen.nieuws.nl.

Al lezend vielen me een paar zaken op.

Het eerste, nogal deprimerende, was dat de wereld er tijdens ons verblijf in het rustige en idyllische gebied dat de Elzas is, er bepaald niet rustiger op is geworden. Aardbevingen, rampen, oorlogen etc. je vergeet het tijdens zo’n leuke vakantie. Thuis word je dan weer geconfronteerd met de toch wel bedreigende realiteit van de wereld om ons heen. Je realiseert je dan wel dat we het, ondanks alle kritiek die we kunnen hebben, toch wel getroffen hebben met ons land en zeker ook met onze gemeente.

Het tweede opvallende punt was dat er nauwelijks nieuws uit Dongen in de krant stond. Kennelijk is het zo dat het regionale nieuws voor De Stem, terwijl dat toch een regionale krant is, minder belangrijk aan het worden is. Dat vind ik jammer. Wat dat betreft ben ik dus blij met dongen.nieuws.nl, het Weekblad en de gemeentelijke informatiekrant.

Een derde punt waar ik overigens aangenaam door getroffen werd, is het initiatief van het Bouwcollectief Dongen om te onderzoeken of en zo ja, hoe, het Broederhuis aan de Modestusstraat verbouwd kan worden tot een appartementencomplex. Ik hoop echt dat het gaat lukken en dat ook de gemeente zich achter dit initiatief zal opstellen. Daarmee kun je meerdere doelen dienen:

– Het is goed voor de lokale werkgelegenheid. Dit te meer daar het Bouwcollectief het project met Dongense bedrijven wil realiseren.
– Er ontstaat een positief uitstralingseffect naar allerlei toeleveranciers
– Als werkloze Dongenaren via een dergelijk project werk vinden, levert dat een besparing bij de werkloosheidsuitkeringen of bijstandsuitkeringen op.
– Een belangrijk gebouw wordt op een respectvolle manier in stand gehouden.
– Het bevordert de doorstroming op de Dongense woningmarkt.

Uiteraard gaat het om een kleinschalig project en mag je er dus wat de uitstralingseffecten betreft niet “de wereld” van verwachten, maar alle beetjes helpen en het geeft een positief beeld naar buiten. Ik wens het Bouwcollectief daarom heel veel succes.

Iedereen zal snappen dat de gemeente niet in de positie is om met name grotere projecten alleen maar aan Dongense bedrijven te gunnen. Er zijn nu eenmaal landelijk geldende aanbestedingsregelingen. Bovendien is het belangrijk om concurrerende offertes te hebben. Dat laatste noodzaakt echter wel dat er goede en op de juiste wijze gedetailleerde bestekken en offerteaanvragen worden opgesteld. Vervolgens vind ik, zouden, als het ook maar enigszins kan, tenminste een paar Dongense bedrijven of combinaties daarvan, mee moeten kunnen doen aan het aanbestedingsproces.

De reden dat ik dit zo belangrijk vind, is dat gemeenten, zeker met de schaalgrootte van Dongen weinig of geen eigen mogelijkheden hebben om het werkgelegenheids-probleem aan te pakken. Wat je ook aan maatregelen bedenkt, het succes ervan is uiteindelijk altijd afhankelijk van banengroei. Bij dat laatste kan de gemeente nauwelijks een directe rol spelen. Daarom is het des te belangrijker dat men open staat voor initiatieven als van het Bouwcollectief Dongen . Voor de plaatselijke werkgelegenheid en alle uitstralingseffecten ervan, ook al zijn ze op beperkte schaal, is dit van groot belang.

Ik zal in een volgende column nog nader ingaan op de problematiek van werkloosheid en werkgelegenheid op gemeentelijke schaal. En, Bouwcollectief; nogmaals heel veel succes. Ik steun jullie en met mij hopelijk velen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen