Open brief actiecomité “Einde Stank- en Lawaaioverlast Tichelrijt Nu”

Foto:

In een open brief aan de Dongense bevolking spreekt het actiecomité “Einde Stank- en Lawaaioverlast Tichelrijt Nu” haar zorgen uit over ‘activiteiten op en rondom industrieterrein Tichelrijt.’  “Bijna na elke verkiezing wordt er een andere wethouder voor de milieu portefeuille verantwoordelijk en de voortgang op de ingezette weg wordt vertraagd door de nodige kennismakingen. Nu staan we aan een redelijk nieuw begin (burgemeester en wethouders) en hebben wij onze zorg in de vorm van een “zorg” brief aangegeven” aldus het actiecomité. De inhoud van de volledige brief vindt u hieronder.

Aan : Bewoners van de gemeente Dongen

Onderwerp : Zorg ten aanzien van activiteiten op en rondom industrieterrein Tichelrijt.

“Wij als leden van het actiecomité “Einde Stank- en Lawaaioverlast Tichelrijt Nu” hebben, naast overlast van het industrieterrein Tichelrijt, er zorgen bij gekregen. We hebben een open brief gestuurd naar de burgemeester, gemeenteraad en contactpersonen van de Dongense politieke partijen.

Bijna na elke verkiezing wordt er een andere wethouder voor de milieu portefeuille verantwoordelijk en de voortgang op de ingezette weg wordt vertraagd door de nodige kennismakingen. Nu staan we aan een redelijk nieuw begin (burgemeester en wethouders) en hebben wij onze zorg in de vorm van een “zorg” brief aangegeven. Een samenvatting van deze brief staat hieronder genoemd.

Wij hebben de volgende zorgpunten:

  • Zorg dat we niet weten wat er nog meer over heen komt dan alleen maar stank en lawaai( denkt u aan fijn stof, chemische stoffen)
  • Zorg over de invloed op onze gezondheid, nu en op langere termijn door deze uitstoot.
  • Zorg dat ondanks we meerdere malen gelijk gekregen hebben door de Raad van State er ogenschijnlijk niets aan de overlast gedaan wordt.
  • Zorg dat zelfs de GGD niet serieus genomen wordt, met hun rapportage van 2009 (incl. aanbevelingen) is weinig gedaan.
  • Zorg dat er nu voor elke bedrijf, welke zich vanaf wil vestigen op het industrieterrein, er een standaard geurnorm gehanteerd hoger dan wat er in het verleden gegeven is ( dat betekent dat er 175 uur overlast is toegestaan per bedrijf).
  • Zorg dat er straks nieuwe bedrijven zich vestigen met de ruime vergunning waardeoor een verhoging van de totale uitstoot, wat elke keer een grotere belasting wordt voor de eerder genoemde woongebieden en de omgeving rondom.
  • Zorg dat er niet gecontroleerd wordt door de gemeente waardoor handhaving van de vergunning zelfs onmogelijk lijkt ( of te wel een snelheidsbord neerzetten maar niet meten of iedereen daar niet harder rijdt).
  • Zorg dat er niet de overtreder wordt aangepakt, de gemeente noemt dan een geurrapport waarbij de bedrijven vooraf wisten dat er gecontroleerd ging worden!
  • Zorg dat als we een oplossing presenteren, dit niet wordt opgepakt
  • Zorg over de samenwerking met de gemeente en politieke partijen over bijvoorbeeld het plan waarin beschreven wordt over de toekomstplannen voor het milieu

Namens het actiecomité”

 

 

 

Reacties