Stilte…..examens!

Foto: CC0/Public Domain

Afgelopen maandag begonnen in het hele land de schriftelijk examens mavo, havo en vwo. Ook op het Cambreur College zijn twee gymzalen ingericht als examenzaal. De examens duren tot en met 28 mei.

Helga van de Weele, directielid van het Cambreur College, geeft uitleg over het verloop van deze spannende weken: “de examens voor het voorbereidend mbo werden digitaal aangeleverd en gemaakt, zowel de theoretische vakken als de praktische vakken. Deze examens zijn al afgerond en we zijn in afwachting van de resultaten.”

De schriftelijke centrale examens  voor mavo, havo en vwo zijn afgelopen maandag begonnen en duren tot en met donderdag 28 mei. “Op zich heel bijzonder: dan doet er één leerlinge uit vwo5 al eindexamen. We doen dit in samenwerking met een school uit Roosendaal, waar ze Spaans als examenvak aanbieden.” aldus Helga van der Weele.

Aantal leerlingen
Het aantal examenleerlingen op het Cambreur College:

Voorbereidend mbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg in totaal 64.
Mavo 102
Havo 87
Vwo 64.

Kurzweil
Voor de examens worden de gymzalen aan beide zijden van het gebouw gebruikt. Deze zijn net als op de meeste andere scholen ingericht als examenzaal. “De examens zijn vorige week in de meivakantie geleverd en dubbel verpakt in plastic en daarna in blauwe plastic zakken om fraude te voorkomen. In de zaal worden de examens gesloten aan de leerlingen getoond en dan pas geopend” legt van der Weele uit. “” En biijzonder is ook dat in het OpenLeerCentrum doen vier havo-leerlingen en 10 mavo-leerlingen een deel van hun examen met het programma Kurzweil maken. Hiermee wordt tekst omgezet in klanken. Dit hulpmiddel hebben deze dyslectische leerlingen de afgelopen vier/vijf jaar ook bij proefwerken en grote overhoringen gebruikt. De school heeft enkele medewerkers die toetsen en examens kunnen omzetten.”

De uitslag
De uitslag komt op 11 juni binnen, deze wordt verwerkt en gecontroleerd en vervolgens wordt de uitslag vastgesteld in een vergadering met alle docenten van de betreffende examenklassen. “Hierna”, vervolgt Helga van der Weele, “krijgen de leerlingen bericht. Ze worden gebeld als ze niet geslaagd zijn, de lijst met geslaagde leerlingen komt vanaf 18.00 uur op de website. We ontvangen de leerlingen om 19.00 uur op school voor de eerste felicitaties en voor de uitreiking van hun voorlopige cijferlijst.”

Leerlingen die nog niet geslaagd zijn of die een vak willen verbeteren gaan van 16 juni weer aan de slag met één vak. De uitslag van het tweede tijdvak is op 26 juni in de ochtend. De diploma-uitreikingen zijn op 1 en 2 juli, allemaal in de aula.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen