BP Vlasveld gaat sluiten

Foto: Tankpro.nl

Hennie en Paul Vlasveld sluiten de deuren van het BP benzinestation aan de Middellaan. Dat meldt BN De Stem. Een kort geding wat de twee hadden aangespannen tegen de oliemaatschappij liep voor de eigenaar van het station en zijn zoon anders af dan gehoopt. “In plaats van onze eisen te behandelen, hebben zij BP gelijk gegeven.” zegt Hennie Vlasveld in BN De Stem. Later deze maand gaat de deur dicht en worden de sleutels ingeleverd bij BP. Het benzinestation aan de Middellaan is al generaties lang een begrip in Dongen. Vlasveld startte er in 1973, in eerste instantie onder de naam ARAL. Later werd het BP.

De pompen bij het BP tankstation aan de Middellaan zijn al ruim twee maanden afgesloten. Onvrede over een nieuwe exploitatievorm, waartoe het Britse olieconcern de pomphouders wil bewegen, was de oorzaak van de patstelling. Pomphouder Henny Vlasveld was dusdanig ontevreden over de voorstellen die BP hem deed voor een nieuw contract, dat hij besloot de nog openstaande rekeningen niet meer te betalen.

CoDo en CoFo
De oliemaatschappij voert al enkele jaren een beleid waarin feitelijk geen ruimte is voor zogemnaamde CoDo-stations (company owned, dealer operated), waarbij BP eigenaar is van de vestiging en de pomphouder de exploitant is. De BP vestiging in Dongen is een voorbeeld van zo’n constructie. BP wil dit en andere stations omzetten naar een zogeheten ’hard-franchise’-exploitatievorm, ook wel CoFo genoemd, of worden omgebouwd naar onbemand. Verschil is dat ondernemers als franchiser minder te zeggen hebben over de gang van zaken op het station.

Nieuw contract
Daar zijn niet alle betrokken CoDo-exploitanten blij mee. Hennie Vlasveld is één van de ondernemers die om die reden in onmin leeft met BP. De ondernemer heeft het tankstation aan de Middellaan al 42 jaar. Onlangs liep zijn contract met BP af. ”In de besprekingen voor een nieuw contract hebben ze dusdanige voorstellen gedaan dat we er absoluut niet mee akkoord konden gaan”, antwoordt Paul Vlasveld, zoon van de pomphouder, op vragen van het Tom van Gurp van Tankpro, het vakblad voor tankstations. “Ook zijn de concurrentie en brandstofmarkt in z’n geheel de afgelopen tijd enorm veranderd. We willen de ruimte om daar op in te spelen en hebben daarom meerdere keren aan de bel getrokken bij BP. Maar ze gaven nooit thuis.”

Brandstof
Door deze ontwikkelingen kwam er na tientallen jaren een kink in de kabel voor wat betreft de samenwerking. Vlasveld betaalde de rekeningen niet meer, waardoor BP geen brandstof meer leverde. Het voorterrein is inmiddels al ruim twee maanden afgesloten. Alleen de shop bleef nog open. ”We hebben lang geprobeerd om er met de maatschappij uit te komen, helaas tevergeefs. We draaiden de afgelopen tijd al verlies en als we de nieuwe voorwaarden zouden accepteren, zou dat zeker niet veranderen. Daarom besloten we om te stoppen met betalen. Als je de rekeningen blijft voldoen, gaat er niets veranderen. Met deze actie wilden wij hen dwingen een duidelijk standpunt in te nemen over de toekomst van het station.”

Franchiser
Wat Vlasveld nog het meest steekt is het feit dat een onbemande BP vestiging in Oosterhout, op 5 kilometer afstand, de brandstof veel goedkoper verkoopt. ”Dat station verkoopt benzine en diesel voor een lagere prijs dan wij kunnen inkopen”, vertelt Vlasveld. “We worden zwaar beconcurreerd door onze eigen leverancier.” ”Het is slikken of stikken. We zijn ook niet de enige die dit overkomt. Ik hoor verhalen van collega’s die in dezelfde situatie zitten. Ook zijn er ondernemers die nu geen station meer hebben, omdat ze de strijd tegen BP hebben verloren. Ze spelen het heel hard. We wilden dit probleem graag op een redelijke en nette manier oplossen, maar dat lukt op deze manier niet.”

Toekomst
We bedanken al onze klanten voor het vertrouwen wat ze al die jaren in ons gesteld hebben” zegt Hennie Vlasveld, die zich nu gaat concentreren op zijn autobedrijf aan De Slof. “Ik weet me verzekerd dat klanten begrip hebben voor ons besluit. Het autobedrijf loopt goed, de pomp draaide buiten onze schuld om met verlies. Je kunt niet doorgaan met goed geld naar kwaad geld te smijten. Graag blijven wij onze klanten van dienst in ons autobedrijf aan De Slof 5 met de service die ze van ons gewend zijn.”

Wat de plannen van BP zijn met het station is niet bekend

Met dank aan Tom van Gurp (www.tankpro.nl)

Reacties