Toch vergoeding voor Huishoudelijke Hulp

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

Sinds 1 januari 2015 ontvangen minder mensen huishoudelijke hulp vanuit de Wmo 2015. In 2015 en 2016 is er door de overheid extra geld beschikbaar gesteld voor gemeenten in de vorm van een Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Door de HHT kunnen arbeidsplaatsen in de huishoudelijke hulp langer behouden blijven.

Subsidie huishoudelijke hulp
Om de vraag naar huishoudelijke hulp toch op te vangen en daarmee de werkgelegenheid te behouden, heeft het kabinet nu extra subsidie beschikbaar gesteld. Inwoners die vanaf 2015 geen huishoudelijke hulp meer vergoed krijgen door de gemeente (bijvoorbeeld omdat hun inkomen te hoog is) kunnen de huishoudelijke hulp behouden en betalen daarvoor een lager uurtarief. Op deze wijze gaat er minder werk verloren en kunnen mensen gebruik blijven maken van de huishoudelijke hulp.

Tegemoetkoming in de kosten
Inwoners die in de nieuwe Wmo vanaf 2015 geen huishoudelijke hulp meer krijgen, kunnen voor een eigen bijdrage van € 9,40 per uur een hulp in dienst nemen. De gemeente vult deze eigen bijdrage aan tot de werkelijke kostprijs. De Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) bestaat uit een tegemoetkoming in de kosten van huishoudelijke hulp van € 12,50 per uur, voor maximaal 2 uren per week per cliënt. De tegemoetkoming eindigt per 1 januari 2016.

Wie komt er in aanmerking?
De gemeente bepaalt wie in aanmerking komt voor de HHT. De voorwaarden zijn:

• U ontving tot uiterlijk 1 januari 2015 maximaal 3 uur per week hulp bij het huishouden op grond van de Wmo en uw Wmo-voorziening is met ingang van 1 januari 2015 beëindigd; of
• U ontving tot uiterlijk 1 april 2015 hulp bij het huishouden op basis van de overgangsregeling en uw Wmo-voorziening is met ingang van 1 april 2015 beëindigd, en;
• U kunt vanwege de hoogte van uw inkomen en/of vermogen geen beroep doen op bijzondere bijstand voor de kosten van hulp bij het huishouden;
• Of u heeft een Wmo-maatwerkvoorziening (uren boven 3 uur per week), en u heeft geen recht op bijzondere bijstand voor de eerste 3 uren.

Welke aanbieder – welke werkzaamheden?
Inwoners die in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp met een HHT kunnen terecht bij een door de gemeente gecontracteerde zorgaanbieder. In Dongen betreft dit uitsluitend Actief Zorg. U bepaalt in overleg met Actief Zorg welke werkzaamheden worden uitgevoerd.

Waar kan ik de bijdrage aanvragen?
Wilt u in aanmerking komen voor de HHT-toelage, dan kunt u vanaf 11 mei 2015 telefonisch contact opnemen met de gemeente Dongen. U kunt hiervoor dagelijks bellen tussen 08.30 en 12.00 uur en tussen 13.30 en 16.00 uur op telefoonnummer 0162 – 383 303. Alleen telefonische aanvragen worden in behandeling genomen, het is niet mogelijk langs te komen of te mailen.

Tijdens een kort telefonisch vraaggesprek zal duidelijk worden of u in aanmerking komt voor de toelage en of de hulp geregeld kan worden. Wanneer blijkt dat u in aanmerking komt voor de bijdrage ontvangt u hiervan een schriftelijke bevestiging. De gemeente meldt u dan ook bij Actief Zorg aan. Actief Zorg neemt dan vervolgens contact met u op.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen