20 e AED in Dongen bij Tandartsenpraktijk Procureurweg

Tandartsen Monique Zagers en Eric van Dongen
Foto:

Dongen lijkt zo langzamerhand de status ‘AED-proof gemeente’ te krijgen. Onlangs is de 20e AED geïnstalleerd bij de Tandartsenpraktijk aan de Procureurweg. De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt voor het reanimeren van een persoon met een hartstilstand. Met een AED kan de hartslag bij een hartstilstand in veel gevallen middels elektrische schokken weer op gang worden geholpen.

De leden van de werkgroep Dongen AED – proof willen de mensen van deze tandartsenpraktijken van harte bedanken voor hun spontane medewerking en stellen het zeer op prijs dat ook zij de noodzaak van de aanwezigheid van een AED in zien, om adequaat hulp te kunnen verlenen bij een hartstilstand aan zowel hun patiënten als aan de bewoners van Dongen. De AED is reeds geplaatst aan de buitenkant van de praktijk in een speciale kast. De tandartsenpraktijken zijn gevestigd aan de Procureurweg 4. De tandartsen zijn tevens bedrijfshulpverlener.

Volgens Tonny Nooijens, lid van de werkgroep Dongen AED-proof, zijn er nog enkele wensen: “Om Dongen volledig AED-proof te maken proberen wij  er nog 3 te plaatsen hier in Dongen zelf, waaronder één in de Beljaart en één in de buurt van de Rotonde Hoge Ham- Lage Ham- Noorderlaan en richting Beljaart. Wij zijn nog steeds op zoek naar locaties daar in de buurt. Wijkraad de Beljaart helpt ons hier ook mee. Daarnaast is een ondernemer op het Looiersplein bereid in de toekomst een AED op te hangen aan de gevel van zijn bedrijf .

“Intussen zijn er in de Gemeente Dongen (Dongen, Klein Dongen, Dongen Vaart en ’s Gravenmoer) al 24 AED’s beschikbaar, 24 uur per dagen 7 dagen per week. Maar dat betekent niet dat onze taak erop zit” vervolgt Tonny Nooijens, “want ook op het gebied van onderhoud komt een en ander om de hoek kijken. Als de AED gebruikt is moeten er nieuwe pads geplaatst worden. Ook moeten deze AED’s na gebruik in onderhoud. Na ongeveer 3 tot 4 jaar moet er een nieuwe batterij in. Dus voorlopig blijven we nog wel even bezig. Verder moeten er door ST Reanimatie-EHBO Dongen nog veel meer mensen opgeleid worden hoe men een AED moet gebruiken. Maar we zijn op de goede weg. Dit jaar hopen we te kunnen zeggen dat de hele gemeente Dongen AED Proof is!”

 

Reacties