Weeromslag op komst, frisse Koningsdag

Foto: Flickr

De laatste dagen is het erg fraai lenteweer met veel zon en aangename temperaturen. Vanaf vrijdag krijgen we echter te maken met een weeromslag. We zullen ons moeten voorbereiden op enkele dagen van koud lenteweer met temperaturen onder normaal en zo nu en dan buien. Tijdens de Oranjedag (zondag) en Koningsdag (maandag) zullen we onze jas bij een temperatuur van ongeveer 12 graden wel nodig hebben en zal een paraplu van tijd tot tijd ook handig zijn.

Vandaag is er na het oplossen van de wolkenvelden weer ruimte voor de zon en morgen is het vrij zonnig en vrij warm. Vanaf vrijdagavond nemen depressies het heft in handen en schakelen we over op een herfstachtig weertype. De kans op regen is dagelijks groot en ook waait het soms flink. In het weekend is het nog vrij zacht, daarna wordt het koud lenteweer.

Vanochtend is het grootste deel van het land bedekt door wolkenvelden. In het zuidoosten zijn nog opklaringen aanwezig, waarin wat nevel en mist voorkomt. De eerste uren van de ochtend kan de bewolking zich nog uitbreiden naar het zuidoosten.

Tweede helft van de ochtend begint de lage bewolking op te lossen. Vanmiddag is het op de meeste plaatsen vrij zonnig. De kustgebieden blijven het langst gevoelig voor wolkenvelden vanaf de Noordzee. De wind houdt zich kalm en het wordt 11 graden op de Wadden, 14 in Flevoland en 17 in Limburg.

Vanavond is het vrij helder. Vannacht is kans op mist. De minima komen uit rond 4 graden.

Vrijdag voert een meest matige zuidwestenwind warme lucht aan. De maximumtemperatuur bedraagt 14 graden op de Wadden, 15-18 graden in de kustprovincies en 20-22 graden in het binnenland. De ochtend verloopt vrij zonnig, met alleen wat sluierbewolking. In de middag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe. Waarschijnlijk blijft het tot aan de avond droog.

In de avond en nacht van vrijdag op zaterdag trekken enkele buien over het land. Een klap onweer is daarbij in de avond niet uitgesloten. Het blijft zacht met minima rond 10 graden.

Zaterdag is het overwegend bewolkt en zijn er perioden met buiige regen. Aan zee wordt het ’s middags droog en komt de zon mogelijk even tevoorschijn. De maxima komen uit tussen 13 graden op de Wadden en 17 in het zuidoosten en er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Zondag trekken stevige regen- en onweersbuien over het land. De meeste en zwaarste buien passeren in de middag en avond. Daarbij is kans op onweer, hagel en plensregens. Koud is het niet met maxima rond 17 graden.

Tijdens Koningsnacht moet er rekening gehouden worden met buien, al worden ze gedurende de nacht minder intens. Door de vele bewolking koelt het niet verder af dan naar een graad of 8.

Koningsdag begint bewolkt en regenachtig. Zoals het er nu naar uitziet wordt het ’s middags in de westelijke delen van het land overwegend droog en blijft het in het oosten regenachtig. Een stevige westenwind blaast koude lucht het land in. Het wordt slechts een graad of 11.

De dagen daarna houden we te maken met nat en koud lenteweer.

Bron: weeronline.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen