Onderzoek naar verkeersstromen in centrum

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

De gemeente Dongen heeft een extern bureau opdracht gegeven om de verkeersstromen en knelpunten in het centrumgebied te onderzoeken en verbeteringen voor te stellen. Met als doel: een logische, herkenbare verkeerstructuur realiseren, passend bij het centrum van Dongen. Het onderzoek bestaat onder andere uit een combinatie van veldwerk, buiten op straat, en analyses van beschikbare gegevens. Begin juni wordt het rapport met aanbevelingen verwacht.

Verkeersdruk Boerenbond
In het centrum van Dongen zijn de afgelopen periode verkeersmaatregelen genomen die voor een verandering van verkeersstromen hebben gezorgd. Wethouder Ad van Beek licht toe: “We willen dat de Hoge Ham een verblijfsgebied is voor winkelend publiek en dat het gebied toegankelijk is voor auto’s die daar moeten zijn. Doorgaand verkeer willen we weren. Dat heeft geleid tot het omdraaien van de rijrichting in een deel van de Hoge Ham. Dat geeft onder andere verkeersdruk bij de Boerenbond. In relatie tot de maatregelen die we hebben genomen en met het oog op toekomstige herinrichtingsprojecten in het centrum willen we nu nog eens goed naar het verkeer in het centrum kijken.”

boerenbond2

Aanpak onderzoek
Het onderzoek bestaat uit drie sporen. Om een beeld te krijgen van gewenste verkeersstructuren, wordt eerst gekeken naar de indeling van het centrum, naar het gebruik van routes in en rond het centrum door voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer en naar slimme verbindingen. Ook wordt gekeken naar bevoorrading van winkels en de ligging en vormgeving van parkeerplaatsen. Daarnaast worden verkeerstellingen van vorig jaar maart en nu met elkaar vergeleken. De observaties en analyses worden vertaald in een visie op het centrum en ideeën over de verkeerstructuren. Bij dit deel van het onderzoek worden diverse partijen betrokken, zoals Wijkraad Centrum, die onlangs een avond over de verkeersproblematiek heeft gehouden, en het Platform Centrum.

Oplossingen
De tweede fase van het onderzoek moet een concreet voorstel opleveren voor een logische en herkenbare verkeersstructuur voor bewoners, ondernemers en bezoekers van het centrum. Onder andere de volgende aspecten vragen om een antwoord: Hoe gaan we met om met de verkeersstromen in de straten binnen de centrumring? Hoe kunnen de winkels goed worden bevoorraad? Hoe kunnen we het beste doorverwijzen naar parkeerterreinen? Hoe krijgen voetgangers en fietsers een plek in het centrum? Nadat overeenstemming bestaat over deze aspecten, kunnen in de derde fase oplossingen worden aangedragen voor het oplossen van knelpunten in en rond het centrum.

Toekomst
De uitkomsten van het verkeerskundig onderzoek zijn van belang voor de aanpak van volgende deelprojecten in het centrum. Het eerstvolgende project is de herinrichting van het Looiersplein. Dit project zou eigenlijk in de tweede helft van 2015 worden uitgevoerd. De planning is nu met een halfjaar opgeschoven naar eerste helft 2016. Het verkeersonderzoek moet wat betreft het Looiersplein onder meer antwoord geven op de vraag hoe om te gaan met fietsverkeer.

———————————————————————————————————————————————

advertentieplugrotent

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen