Dongens bedrijf Protix winnaar competitie Schiphol Go Multinational

Foto:

Het bedrijf Protx, dat werkt vanuit een kassencomplex aan de Fazantenweg in Dongen, is winnaar geworden van Schiphol Go Multinational. Ondernemer Tarique Arsiwalla mag op kosten van Amsterdam Airport Schiphol een maand lang in de Chileense hoofdstad Santiago zijn nieuwe product een internationale start geven. Een vijfkoppige jury met daarin onder andere Daan Roosegaarde koos hem als winnaar uit honderd ingezonden ondernemersplannen.

Protix produceert hoogwaardige eiwitten en vetten in de vorm van insectenlarven die worden verwerkt in mengvoeders voor vissen en vee. In juni 2014 werd het bedrijf door de provincie Noord-Brabant al uitgeroepen tot ‘Groen bedrijf van de maand’. Eerder deze week maakte het Brabants Dagblad al bekend dat het bedrijf in juli 2015 verhuist naar een grotere fabriek aan de Industriestraat op industrieterrein Tichelrijt. Het bedrijf kan daarbij rekenen op  financiële steun uit het Biobased Brabants Fonds, een pot geld van de provincie die beheerd wordt door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

De ondernemers die deelnamen aan de competitie hadden gereageerd op de oproep: ‘Stuur een ondernemingsplan in voor een tijdelijk kantoor op één van de 317 bestemmingen van Schiphol’. Uit alle inzendingen werden vijf finalisten geselecteerd; zij mochten op Schiphol hun plannen aan de jury presenteren. De inzending van Arsiwalla was voor de jury uiteindelijk het meest kansrijk en ook zijn pitch was overtuigend. Juryvoorzitter Maarten de Groof, Executive Vice President & CCO van Schiphol Group: “We hebben de ondernemingsplannen beoordeeld op kennis, innovatie en maatschappelijke spin-off. Maar ook de persoonlijke motivatie van de finalisten was voor ons een belangrijke overweging. Al deze ingrediënten vonden we het meest overtuigend terug in de pitch van Protix. We hebben er alle vertrouwen in dat Tarique Arsiwalla zijn product succesvol zal introduceren in Chili en we zien voor Protix zelfs kansen in het mondiale speelveld.”

Winnaar Tarique Arsiwalla krijgt een maand lang de kans om in de Chileense hoofdstad Santiago zijn product Protix internationaal vleugels te geven. In Santiago zal Schiphol Go Multinational midden in het zakencentrum een tijdelijke kantoorruimte voor de winnaar huren, lokale assistentie regelen en er is budget om zijn voer voor kweekvissen ter plekke te promoten. Ook ticket en verblijf worden betaald.

Insecten voeren aan kweekzalm
Arsiwalla denkt dat de internationale potentie van Protix voor de jury uiteindelijk de doorslag heeft gegeven: “Wij produceren geen afval maar gebruiken dat afval juist om daaruit met hulp van allerlei insecten hoogwaardige nutriënten terug te winnen. De insecten die wij op deze wijze in Chili willen produceren worden vervolgens gevoerd aan kweekzalm. Zo kunnen we vismeel, gemaakt uit wildgevangen vis, in de huidige diëten vervangen. En daarmee ontzien we de oceanen.”

Showcase voor internationale groei
Vanuit het pop-up kantoor in Santiago wil Protix vooral gaan spreken met leveranciers van organisch afval, potentiële klanten, productiepartners en de overheid. Arsiwalla: “Doel is om in deze periode de fundamenten te leggen voor de eerste productiefaciliteit in Chili. Het wordt ons eerste avontuur buiten Europa en een ideale ‘showcase’ voor verdere internationale groei.”

Foto boven: winnaar Tarique Arsiwalla van Protix (l) met Maarten de Groof, juryvoorzitter en Executive Vice President & CCO van Schiphol Group

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen