Anne Haast haalt in Wijk aan Zee de schaaktitel damesgrootmeester

Foto: Frans Peeters

De Dongense schaakster Anne Haast is er bij het Tata Steel Challengers schaaktoernooi in Wijk aan Zee in geslaagd de titel damesgrootmeester te behalen. De eerste ronden haalde Anne al diverse successen binnen. Zo versloeg ze in de derde ronde niemand minder dan GM Jan Timman (rating 2593), de voormalige nr. 2 van de wereld. Nu volgen de ronden 9 t/m 13. In ronde 9 verloor Anne van de jongste GM van de wereld, de Amerikaan Samuel Sevian (2511). Als ze in ronde 10 minimaal remise speelde tegen GM David Klein (2511) dan behaalde de Tilburgse haar tweede WGM-norm wat voldoende was voor de WGM-titel (Woman Grand Master) .

Onderstaand een overzicht van de verschillende titels:
Mannen
IM-titel (Internationaal Meester), een rating van 2400 en minimaal 2 normen
GM-titel (GrootMeester), een rating van 2500 en minimaal 2 normen
Vrouwen
WIM-titel (Woman Internationaal Meester), een rating van 2200 en minimaal 2 normen
WGM-titel (Woman GrootMeester), een rating van 2300 en minimaal 2 normen

Anne stond tegen David lange tijd bijna verloren. Maar door hard te knokken, bereikte de WIM een remisestelling. De Haarlemmer bleef het proberen maar na zeven uur en 16 minuten (133 zetten) berustte hij in remise. Hierdoor haalde Anne de hoogste titel bij de vrouwen: Grootmeester. De eerste volgende titel die de nieuwe WGM kan behalen is de titel IM. Indien Anne tegen GM Erwin l’Ami (2613) in ronde 11 minimaal remise speelde dan haalde ze haar eerste IM-norm binnen. Anne kreeg vanuit de opening ruim voordeel. Ook in het eindspel kon ze nog voor het punt gaan. De Pabo-studente nam genoegen met remise en pakte haar eerste IM-norm.

Tegen de koploper, de Chinees GM Yi Wei (2675), in ronde 12 werd Anne kansloos mat gezet op zet 26. In de laatste ronde speelde Anne tegen de Amerikaanse GM Sam Shankland (2652). Ook deze partij ging verloren zodat Anne met 4 uit 13 op de 12e plaats eindigde met een mooi TPR (toernooiprestatierating) van 2437. Met twee normen en de WGM-titel een voortreffelijk debuut bij de Challengers. Bij de prijsuitreiking kreeg Anne ook nog de Johan van Hulst-prijs uitgereikt. Dit is een speciale prijs voor de best presterende jeugdspeler. De 103-jarige! Johan van Hulst, schaakliefhebber, oud-parlementariër en oud-hoogleraar reikte zelf zijn prijs uit. Een bijzonder mooi moment.

Reacties