“Agnesschool in Hubertuskerk is géén optie”

Foto:

Onlangs besliste de gemeenteraad dat er in Dongen-Vaart nieuwbouw komt voor  de Sint Agnesschool.  Toen afgelopen voorjaar bekend werd dat de Hubertuskerk in 2015 door het bisdom afgestoten wordt richtte een aantal bewoners van Dongen-Vaart de werkgroep ‘Herbestemming Hubertus Dongen-Vaart’ op. Deze werkgroep zou graag zien dat de kerk het nieuwe onderkomen wordt voor de Agnesschool.

dongen.nieuws.nl legde beslag op een rapport, gemaakt in opdracht van de gemeente Dongen, waaruit onder meer blijkt dat het onderbrengen van de school in de Hubertuskerk bijna vier keer zoveel kost als nieuwbouw op de huidige locatie. Met het rapport in de hand togen we naar basisschool Sint Agnes, onderdeel van Stichting Initia, waar we spraken met directeur Matthieu Verlinde. “De cijfers spreken voor zich.Onze voorkeur gaat sowieso uit naar nieuwbouw op de bestaande locatie. Het huisvesten van de school in de Hubertuskerk is voor Initia en Basisschool Sint Agnes géén optie. Het vervelende is dat er naar iedereen wordt geluisterd, behalve naar ons als belanghebbende partij.”  Tijdens een korte rondleiding door het huidige gebouw laat Matthieu Verlinde zien waarom de plannen voor nieuwbouw zo urgent zijn.”We zitten hier in een gebouw waar van alles aan mankeert. Vochtige ruimtes waardoor het stucwerk spontaan van de muren komt, enkel glas waardoor we extra hard moeten stoken in de winter en een verwarmingssysteem wat ook hard aan vervanging toe is. En sinds de plannen voor de nieuwbouw er zijn wordt er door de gemeente ook geen groot onderhoud meer gedaan.”

Daadkracht
Matthieu Verlinde is niet te spreken over de daadkracht van de gemeente; “Het proces rondom de nieuwbouw verloopt tergend langzaam. Ondertussen zitten er wel ruim 120 kinderen in een verouderd schoolgebouw waar jaarlijks fors geïnvesteerd moet worden in hoognodig onderhoud en ‘lapmiddelen’. Het schoolplein ligt erbij als een golfslagbad en zou opnieuw moeten worden ingericht, maar met nieuwbouw in het vooruitzicht is dat weer zonde van het geld.”
Onderzoek
De nieuwe ontwikkelingen en roep vanuit de politiek om wéér een onderzoek, deze keer naar de haalbaarheid van huisvesting in de Hubertuskerk, irriteert Verlinde: “er wordt met iedereen gesproken en naar iedereen wordt geluisterd, behalve naar de belanghebbende partijen: Stichting Initia en Basisschool Sint Agnes.” Verlinde vindt dat de discussie over huisvesten in de kerk niet eens gevoerd hoeft te worden.”Een kerkgebouw heeft niet de uitstraling die wij belangrijk en passend vinden voor een school. Wij willen voor onze leerlingen een schoolgebouw dat past bij onderwijs in de 21e eeuw. Een gebouw met een frisse uitstraling waar iedereen die er komt werken en leren zich thuis voelt. De kerk is niet zo’n gebouw. Bovendien zijn onderhoud en exploitatie daarvan niet op te brengen voor een schoolbestuur.”
agnes5
Emoties
“De kerk hoort bij het dorp en het zou erg jammer zijn als er geen nieuwe bestemming wordt gevonden en het gebouw gaat verloederen. We hebben begrip en respect voor de emoties die ontstaan en waarderen de inspanningen van mensen die actief op zoek zijn naar een herbestemming maar wij willen modern onderwijs geven in een nieuw schoolgebouw. In een kerk is dat niet mogelijk” aldus Matthieu Verlinde
Kosten
Gesterkt door de resultaten van het onderzoek waaruit blijkt dat de kosten voor nieuwbouw op de huidige locatie iets meer dan een kwart zijn van de kosten die verbouwing van de kerk met zich meebrengt, vraagt Verlinde zich hardop af waarom besluitvorming nog langer moet duren. “We weten dat de gemeente Dongen het niet al te breed heeft. Moeten we dan nu weer veel geld gaan besteden aan een nieuw onderzoek naar huisvesting in de kerk, waarvan de uitkomst al vast staat? Moet de gemeente aan een alternatieve oplossing bijna vier keer zoveel uitgeven dan aan de beste oplossing? De gemeente moet daadkrachtig zijn en besluiten nemen. Ze moet laten zien dat ze onderwijs en huisvesting serieus nemen.” besluit Verlinde.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen