Dongen viert 70 jaar bevrijding

Foto:

In het najaar van 1944 werd Zuid-Nederland bevrijd met de operatie Market Garden. Dongen viert op zaterdag 1 november ’70 jaar Vrijheid’. Er is een uitgebreid programma, waarbij de Dongense Veteranendag is ondergebracht. Zo is er bijvoorbeeld een parade van historische voertuigen, een rondreizend museum, een herdenkingsbijeenkomst bij de Bevrijdingskapel in park Vredeoord en een bevrijdingsconcert in De Cammeleur. De activiteiten zijn voor alle inwoners te bezoeken, met een speciaal accent voor de militaire veteranen.

Dongen is op 30 oktober 1944 bevrijd. Om dit te vieren hebben het Comité 4 en 5 mei Dongen/het Oranje Comité Dongen, de Vereniging Militaire Veteranen Dongen en de gemeente Dongen een feestelijk programma samengesteld. “Onze vrijheid is in de rest van de wereld allerminst vanzelfsprekend. Het is goed om samen te vieren dat we in Nederland in vrijheid kunnen leven. Laten we niet vergeten hoe erg de Tweede Wereldoorlog was en hoe groot de vreugde van vrijheid. Ik hoop dat we zaterdag 1 november veel Dongenaren mogen verwelkomen”, geeft burgemeester René van Diessen aan. 
Samen
Samen met vrijwilligers van Comité 4 en 5 mei Dongen, het Oranje Comité Dongen en de Vereniging Militaire Veteranen krijgt het programma vorm. Mark van den Broek, voorzitter Oranje Comité Dongen: “Als Oranje Comité leveren we graag onze bijdrage aan het creëren van het besef dat vrijheid niet voor iedereen een garantie is, maar iets is waar we dagelijks nog hard aan dienen te werken. Laten we alstublieft leren van het verleden door vooral hierbij samen stil te staan, maar ook door onze vrijheid samen te vieren.” 
René Jansen, voorzitter Comité 4 en 5 mei Dongen: “De oudere inwoners van onze kernen Dongen, ’s Gravenmoer en Klein Dongen-Vaart weten zich de bevrijding maar al te goed te herinneren. Vrijheid is kostbaar, kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Dat besef je pas goed als de vrijheid er niet meer is, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog.” 
Jan Kersbergen, voorzitter Vereniging Militaire Veteranen Dongen: “Net als de oorlogsveteranen en oud-verzetsstrijders beseffen de militaire veteranen die werden uitgezonden naar Indië, Nieuw-Guinea en vele VN-vredesmissies maar al te zeer hoe kostbaar vrijheid is. En ook nu nog dient die vrijheid hier en elders in de wereld te worden verdedigd. Daarom is het belangrijk de 70-jarige bevrijding van Dongen te vieren met oud én jong. Immers in Dongen doen we alles samen.”
70jaarvrijheid
Programma
Het programma op zaterdag 1 november begint om 10.00 uur met een officiële opening in De Cammeleur. Hiervoor worden circa 100 veteranen, vertegenwoordigers van het voormalig verzet en andere genodigden ontvangen. Na de officiële opening gaat het buitenprogramma van start. Historische voertuigen van Stichting Wheels zullen in een stoet door Dongen rijden. In de ‘voortuin’ van restaurant Winkk toont het reizend museum ‘De Bewogen Jaren’ een deel van de Tweede Wereldoorlog-collectie. Ook is de 411 Pantsergeniecompagnie van de Koninklijke Landmacht present met demonstraties en kinderactiviteiten. De buitenactiviteiten duren tot 15.00 uur.
Herdenking bij kapel
Om 12.00 uur wordt bij de Bevrijdingskapel een herdenkingsmoment gehouden. Daar vliegt op dat tijdstip een historische Spitfire van de Koninklijke Luchtmacht over voor een ‘fly by’ groet. Na de herdenking is er om 14.00 uur een bevrijdingsconcert in De Cammeleur. Dit concert wordt verzorgd door het Fanfarekorps van de Nationale Reserve van de Koninklijke Landmacht. Het concert is een bijzonder samenspel tussen muziek en beeldmateriaal. Aansluitend is er vooral gelegenheid voor ontmoeten en bijpraten.
Gratis concertkaarten!
Voor het bevrijdingsconcert in De Cammeleur (van 14.00 tot 15.00 uur) zijn 150 gratis kaarten beschikbaar. Deze kaarten zijn vanaf 15 oktober gratis af te halen bij de Centrale Balie van het gemeentehuis en bij De Cammeleur. Wees er snel bij, want ‘op is op’!
Oproep veteranen
Inwoners, in het bezit van een veteranenpas, ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor het Dongense bevrijdingsfeest op 1 november. Bent u een veteraan in actieve dienst, maar nog niet in het bezit van een veteranenpas, en wilt u het evenement bijwonen? Neem dan voor 10 oktober contact op met Karinda van der Weele, gemeente Dongen, telefoon 0162 – 383 204 of e-mail: [email protected] 
Meer informatie
Wilt u op de hoogte blijven van het evenement 70 jaar Vrijheid Dongen? Volg dan de Facebook-pagina: www.facebook.com/bevrijdingdongen of kijk op:  www.dongen.nl.