Raad Dongen enthousiast over windenergieproject 

Foto:

Hoe kunnen inwoners en bedrijven in Dongen zo veel mogelijk betrokken worden bij plaatselijke windenergieprojecten? En hoe kan dit het beste gedaan worden in samenwerking met de bedrijven op industrieterrein De Wildert? Dat moet het College van B&W van de gemeenteraad uit gaan zoeken. De raad nam donderdagavond unaniem een motie over dit onderwerp aan. 

Volgens het Energie Akkoord dat de provincie Noord-Brabant met het Rijk heeft gesloten gaat er in onze provincie  470,5 MW aan windmolens gebouwd worden. De provincie heeft industrieterrrein De Wildert daarbij aangewezen als een van de mogelijke locaties voor windmolens.  En dat was voor PvdA, Democratisch Podium en de Volkspartij Dongen aanleiding om een motie in te dienen. De drie partijen zagen namelijk wel een aantal voordelen voor Dongen.   
Opslag
De bouw van die windmolens moet betaald worden uit een opslag op de energierekening, die oploopt  tot  gemiddeld  € 46 per huishouden. Dat is in de Wet Opslag Duurzame Energie geregeld. Hoe meer Dongense bedrijven en huishoudens deelnemen, hoe meer opbrengsten er behaald kunnen worden, waardoor dan de opslag op de energierekening weer helemaal of voor een deel terug kan vloeien naar die Dongense bedrijven en huishoudens.  
Dit scenario zagen PvdA, Democratisch Podium en Volkspartij Dongen helemaal zitten. 
Ze hoefden niet veel moeite te doen om de andere partijen – CDA en VVD – over de streep te trekken. ‘Het is een heel goed plan en voor het draagvlak is het goed dat inwoners  betrokken worden bij de bouw van zo’n energiepark’, zo reageerde  VVD-raadslid Pieter Brooijmans enthousiast.  ‘Maar, als  we zo’n initiatief oppakken moet het wel professioneel aangepakt worden’. Ook het CDA zag het wel zitten. Raadslid Mustafa Kilincarslan stelde maar meteen voor om Energie Dongen bij deze ontwikkeling te betrekken. 
Langdurig proces
Wethouder Bea van Beers vond het prima om de motie uit te voeren. ‘Het is een  sympathieke motie, die prima past binnen ons beleid. We zijn al samen met de bedrijven op de Wildert bezig om het  bestemmingsplan in orde te maken en er zijn ook al gesprekken over de exploitatie. Ik wil alleen wel aangeven dat het een langdurig proces wordt, want een windmolen bouw je niet zomaar’ zo waarschuwde ze.   
door: Bernadette Klerx