Bijeenkomsten opvoeden en opgroeien

Foto:

De komende weken worden er vanuit het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) Dongen en in het kader van de landelijke Week van de Opvoeding (6 t/m 12 oktober) diverse bijeenkomsten georganiseerd. De Week van de Opvoeding draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen en jongeren. Daarbij staat een positieve benadering voorop. Ruim 2,5 miljoen Nederlanders zorgen dagelijks voor hun gezin. Misschien wel de meest uitdagende en zinvolle bezigheid die er is. Een taak die bestaat uit plezier maken en doorzetten, uit geluk en stress, uit genieten en geduld oefenen. Dat alles komt samen in “Ik tel tot tien”, het motto voor de Week van de Opvoeding 2014.  

Activiteiten in Dongen
Rondom de Week van de Opvoeding zijn in Dongen vier interessante bijeenkomsten/activiteiten over opvoeden en opgroeien: 
Woensdag 24 september: Pesten bespreekbaar maken
Heeft u zich wel eens afgevraagd wat u als ouder kunt doen als uw kind pest, of wordt gepest? En wat u als ouder kunt doen tegen ‘online’ pesten? Op woensdag 24 september organiseert CJG Dongen een informatieavond over dit thema. Alle ouders van kinderen op de basisscholen of middelbare scholen zijn welkom. Tijdens deze avond zullen de schoolmaatschappelijk werkers die werken op de scholen in Dongen ook aanwezig zijn. Deze datum valt samen met de Landelijke week van het pesten. Het landelijke thema van deze week is Horen, Zien en Speak Up. De belangrijkste boodschap is: maak pesten bespreekbaar. Dit is precies wat we graag samen met u willen doen.
Wanneer: woensdag 24 september 2014, inloop: 19.15 uur, bijeenkomst: 19.30 tot 21.30 uur 
Waar: aula Cambreur College
Aanmelden: uiterlijk 21 september aanmelden per mail via: [email protected] (u ontvangt alleen een reactie als er geen plaats meer is). Deelname is kosteloos. 
Maandag 6 en dinsdag 7 oktober: Sport en spel activiteiten
Samen spelen en sporten is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en is daarom onderdeel van de Week van de Opvoeding. Kinderen beleven veel plezier aan sporten en dat is belangrijk ! Onder deskundige begeleiding is het bovendien goed voor hun gezondheid, hun motorische, hun mentale én hun sociale ontwikkeling.
Kinderen maken tijdens hun basisschoolperiode kennis met diverse sporten, zowel tijdens als na schooltijd. Op die manier ontdekken zij het plezier van sport en spel. Jong geleerd is immers oud gedaan. Hiermee dragen de (na)schoolse beweegactiviteiten bij aan de gezondheid en sportparticipatie van de Dongense jeugd. 
Op maandag 6 en dinsdag 7 oktober kunnen alle basisschoolkinderen gratis deelnemen aan naschoolse sport- en spelactiviteiten. Basketbal, badminton en avontuurlijke verstopspelletjes staan op het programma.
Wanneer: maandag 6 en dinsdag 7 oktober, van 16.00 tot 17.00 uur
Waar: – Kinderen van de Heilig Hart, Biezenkring, Noorderpoort, JJ Anspach, Westerkim en Vlinderboom: kindercentrum Okido (Glorieux 5, Dongen).
– Kinderen van IKC Achterberg: integraal kindcentrum Achterberg (Sint Josephstraat 62, Dongen)
– Kinderen van Sint Jan en JJ Anspach: Sport BSO De Vennen (Deken Batenburgstraat 2, Dongen)
Aanmelden: om alles in goede banen te leiden is deelname alleen mogelijk als  vóór 1 oktober is aangemeld via [email protected] onder vermelding van naam, leeftijd, school en telefoonnummer. Let op: het aantal plaatsen is beperkt dus wacht niet te lang.  
Woensdag 8 oktober: Voor je het weet zijn ze groot
De bijeenkomst ‘Voor je het weet zijn ze groot’ is een ouderbijeenkomst over opvoeding, voeding en bewegen, waarin interactieve theaterscènes en groepsbesprekingen met elkaar worden afgewisseld. Opvoeding staat centraal in de volgende situaties:
beeldschermgebruik (computeren, t.v. kijken, etc.) 
actief (buiten)spelen 
ontbijten 
snoepen/snacken/zoete dranken
 
Tijdens het interactieve theater beelden de acteurs herkenbare opvoedsituatie uit. De situatie tussen ouder en kind escaleert. De acteurs betrekken de ouders bij het nemen van beslissingen en het oplossen van de situaties. De groepsbesprekingen worden geleid door een preventiemedewerker van de GGD Hart voor Brabant. De opvoedkundige onderwerpen die aan bod komen zijn: regels stellen en afspraken maken, aandacht voor het gewenste gedrag, complimenten geven en corrigeren.
 
Wanneer: woensdag 8 oktober 2014, inloop: 19.15 uur, bijeenkomst: 19.30 tot 21.30 uur 
Waar: Kindercentrum Petito’s (Wilhelminastraat 78, Dongen)
Voor wie: de ouderbijeenkomst is bedoeld voor ouders met kinderen van 2-12 jaar. Uiterlijk 1 oktober (gratis) aanmelden per mail via: [email protected] (u ontvangt alleen een reactie als er geen plaats meer is).
 
– Woensdag 15 oktober: Het Puberbrein
Een kijkje in het brein van een puber? Dit is je kans! Pubers. Soms zijn ze verfrissend en ontwapenend, soms ook humeurig of dwars. Een hevig puberend kind test je grenzen uit en experimenteert erop los. Verhalen over comazuipen, breezerseks en gameverslaving zijn alarmerend. Verder worden pubers soms als lastig en lui beschouwd, maar tegelijkertijd hebben ze geen enkele moeite met de meest ingewikkelde internettechnologie.
 
Is dit typische pubergedrag te verklaren? En nog belangrijker, hoe kunt u hier als ouder of verzorger het beste mee omgaan? Hoe gaat u bijvoorbeeld om met <18 geen alcohol? En hoe praat u met uw kind over seksualiteit?
 
CJG Dongen organiseert een themabijeenkomst over het Puberbrein. Tijdens deze avond zal Sietske Algera van de GGD Hart voor Brabant inzoomen op het puberbrein, om zo meer inzicht te krijgen in het typische pubergedrag. Vervolgens zullen er praktische tips gegeven worden hoe je hier als ouder het beste mee om kunt gaan door middel van interactief theater.
 
Interessant voor ouders, opvoeders en iedereen die met jongeren te maken heeft!
Wanneer: woensdag 15 oktober 2014, inloop: 19.15 uur, bijeenkomst: 19.30 tot 21.30 uur 
Waar: aula Cambreur College
Aanmelden: deze bijeenkomst trekt volle zalen, aanmelding is daarom vereist. Zorg dat u zich tijdig opgeeft (voor 8 oktober) per mail via: [email protected] (u ontvangt alleen een reactie als er geen plaats meer is).
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen