10 jaar hoop! in Dongen

Deze maand viert  de evangelische kerk hoop!, het feit dat men 10 jaar in Dongen actief is. In die tijd heeft hoop! een enorme groei doorgemaakt. Iedere zondag komen veel jonge gezinnen, maar ook ouderen  naar het Cambreur College om samen het geloof te beleven. Het Dongense echtpaar Rick en Esther Verkijk, initiatiefnemers van de geloofsgemeente in Dongen, kijken terug op deze eerste tien jaren.

Enthousiast legt Rick Verkijk uit, hoe het allemaal begonnen is: “Ergens aan het einde van de jaren 90 van de vorige eeuw kwamen wij in aanraking met de Alpha-cursus via onze toenmalige kerk, Evangelische gemeente Jefta, in Breda.  De Alpha-cursus is een kennismakingscursus met het Christelijke geloof. Wij vonden dat een leuke manier om zo met mensen die niets, of niet zo veel met het christelijke geloof hadden in gesprek hierover te komen. Hoe spannend was het moment om op de SEND knop in onze e-mail te drukken voor een stukje in de krant waarbij wij de eerste cursus  in Dongen aankondigden en daarvoor ons huis beschikbaar stelden. Er was wel iemand die ons had aangemoedigd met de woorden: doen jullie maar gewoon de voordeur open, God doet de rest.” 
“Wat die ‘rest’ precies zou inhouden konden we op dat moment nog niet vermoeden” vult vervolgt Rick,”het liep storm die eerste cursussen en na de 15 weken wilde bijna niemand stoppen. Natuurlijk konden we iedereen naar Jefta sturen, daar gingen wij tenslotte zelf ook naartoe, maar dat was niet altijd even praktisch. We bleven de cursus en vervolg-cursussen geven en langzaam maar zeker groeide het idee om in Dongen een ‘dochter’ gemeente vanuit Jefta Breda te starten.”
kp2hwannasb9islms3cy0tmo4
“Rick ging de school voor Gemeentestichting doen. Dit kon binnen Rafael, de landelijke organisatie waar Jefta bij aangesloten is,  en daarna de school voor Theologie.” vult Esther Verkijk aan,”tegelijkertijd zijn we begonnen met het bouwen aan een leiderschapsteam om de kerk in Dongen te leiden. Voordat we gingen starten met zondagse diensten, hebben we eerst contact gezocht met de kerken in Dongen om onze start aan te kondigen. Want wij geloven niet dat we beter zijn dan andere kerken, we vieren het gewoon anders. We lezen dezelfde bijbel en we geloven in dezelfde God.” 
“En dan moet je nog een naam verzinnen. Tenminste, dat vonden wij. In die periode hadden we contact met een voorganger van een gemeente op Hawaii en zijn gemeente heette: Hope Church. Dat sprak ons erg aan. Tenslotte geloven wij dat door Jezus’ komst naar de aarde de weg tot God de Vader weer hersteld is. En een leven met God geeft hoop voor vandaag en voor de toekomst. Daarom hoop! met een uitroepteken. Wel in een modern jasje, dus niet met een hoofdletter.” aldus Esther 
En zo kreeg Jefta Breda een dochter in Dongen: hoop!. 19 september 2004 was de eerste zondagse dienst een feit. Een spetterend begin met ondersteuning vanuit Jefta en door Reni & Elisa Krijgsman. De kerk groeide in de loop der jaren gestaag. Rick: “Er zijn mensen bijgekomen maar ook soms weer weggegaan. In de jaren dat het AZC nog in Dongen was, waren onze diensten een stuk internationaler dan nu. Niets mooiers dan om in verschillende talen tot God te bidden of te zingen. Soms kwamen er mensen over uit andere kerken, maar ook mensen die God nog niet kenden. Omdat wij in onze beweging volwassen doop kennen, hebben we ook al heel wat doopfeesten gehad in de Vennen, het zwembad van Dongen. En elk jaar vieren we onze verjaardag. En nu zijn we 10.” 
sb5wrkktcp4rps88dktjv0lau
“En daarom gaan we feestvieren” vervolgt Esther, “maar niet alleen voor onszelf, maar voor iedereen in Dongen of die dit leest. Dus hebben we op 24 september een kindermiddag in de Vlinderboom, voor de kinderen in de basisschool leeftijd met de poppenspeler Ben. Zaal open vanaf 13.45 uur (Hortensiastraat 2), gaan we de ouderen op de gesloten afdeling van de Volkaert verwennen op donderdagmiddag 25 september. Hebben we op vrijdag ons eigen feestje. En zaterdag 27 september gaan de deuren van het Cambreur College (Mgr. Schaepmanlaan 13) voor iedereen open. Die dag kan je vanaf 14.30 uur aan diverse workshops* deel nemen en sluiten we de dag af met een hapje, drankje en een concert door het muziekteam van hoop! en natuurlijk met Reni&Elisa. Tussen de workshops door kunt u nog genieten van een optreden van een zandtovenaar en een tafeltennis demonstratie van Kelly van Zon, Paralympisch Kampioen. Op zondagochtend 28 september zal er een feestelijke viering zijn, ook in het Cambreur College om 10.00 uur. Ook daar is iedereen van harte welkom.”
* Workshops:
1. Patchwork 
2. Zang 
3. Alpha 
4. Voedselbank 
5. Koken 
6. De Hoop
7. Toneel 
8. Zumba 
“Een week later, zondag 5 oktober, hebben we onze eerste oecumenische dienst met alle kerken in Dongen” besluit Rick “En misschien is dat wel het mooiste cadeau. Dat we over de kerkmuren heen elkaar de hand kunnen reiken en in verbondenheid optrekken. Eenheid in de grote zaken en verscheidenheid in de bijzaken.”