23 graden in het weekend

Foto:

September levert ons tot dusver overwegend droog nazomerweer op met wolkenvelden en zon. Vandaag waren er vooral veel wolkenvelden en is het met maxima rond 18 graden niet al te warm geweest. De komende dagen komt er echter meer ruimte voor de zon en de temperatuur loopt op naar 23 graden in het weekend!

Zonniger en warmer
Donderdag wordt het ook al een warme dag met maxima van 20 of 21 graden, maar dan hebben we nog veel wolkenvelden en kan vooral in het oosten een enkele bui vallen. Vrijdag laat de zon zich veelvuldig zien en wordt het 21 graden. Over het oosten trekken nog wel een aantal wolkenvelden.
In het weekend stroomt vanuit het noordoosten nog wat warmere lucht het land binnen. Het overgrote deel van het land kan rekenen op maxima rond 23 graden. In het noordelijk kustgebied is het, onder invloed van een matige noordoostenwind, met 20 of 21 graden iets minder warm. Volop zonnig wordt het niet. We verwachten een mix van wolkenvelden en zonnige perioden.
Hoe lang duurt de nazomer?
Het ziet er naar uit dat het ook de eerste dagen na het weekend nog overwegend droog blijft, maar de kans op een enkele lokale bui neemt wel iets toe. In de loop van volgende week verliest het hogedrukgebied, dat ons het rustige nazomerweer bezorgt, grip op het Nederlandse weer. Hierdoor stijgt de kans op neerslag, maar blijft het warm.
Veel warme dagen
Met maxima rond 23 graden leven we komend weekend duidelijk boven onze stand. Normaal gesproken wordt het half september in Nederland een graad of 19. Toch zijn warme dagen in september op zich niet vreemd. Dit jaar beleven we er echter wel duidelijk meer dan gebruikelijk. Nu al staat de teller op 8 warme dagen (maxima van 20 graden of meer) en we hebben er nog veel te gaan! Het standaardaantal van 10 zal dit jaar dan ook ruimschoots worden overschreden.
Vorig jaar moesten we het in september doen met totaal slechts 6 warme dagen. Het record staat op naam van de zeer warme septembermaand van 2006 met 26 warme dagen. De gemiddelde maandtemperatuur lag toen op 17,9 graden tegen 14,5 normaal.
Steeds vaker warme septembermaanden
De huidige septembermaand is goed op weg om als warm de boeken in te gaan. Deze eeuw verliepen tot dusver 9 van de 13 septembermaanden warmer dan normaal. De opwarming van het klimaat is dus ook in september duidelijk merkbaar.
Door: Jaco van Wezel/ weeronline.nl