Valse aangiften van beroving

Om allerlei redenen doen mensen valse aangifte bij de politie. Aangezien iedere aangifte serieus wordt genomen kost het onderzoeken van een dergelijke aangifte onnodige politiecapaciteit. De afgelopen tijd ontving de politie valse aangiften uit meerdere plaatsen, waaronder Dongen. Daarbij zou het gaan om straatroven en overvallen. Onderzoek wees uit dat daar in geen van de gevallen sprake van was.

Een 19-jarige man uit Dongen verklaarde op 4 juni 2014 op de Sluisweg te zijn beroofd van zijn fiets. Drie mannen met bivakmutsen eisten eerst geld en toen ze dat niet kregen gingen ze er met de tweewieler vandoor. De man bekent achteraf dat het verhaal niet klopt. Hij heeft de fiets, die van zijn moeder is, niet op slot gezet. Toen de fiets verdwenen was verzon hij het verhaal.
Valse aangifte
Het doen van een valse aangifte is een misdrijf en wordt bestraft. Wanneer de politie erachter komt dat de aangever gelogen hebt bij het doen van een aangifte riskeert degene een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar. Valse aangiften bezorgen de politie veel onnodig werk en het is ook nog eens belastend als iemand vals beschuldigd wordt.