sportkennismakingsproject voor ouderen van start

Foto:

In maart 2014 is het project ‘Samen in beweging’ gestart. Dit project laat de deelnemers ervaren wat het effect van bewegen en sporten is op hun gezondheid. Het project bestaat uit verschillende programma’s en groepen. Het sportkennismakingsproject is één van die deelprojecten en gaat 8 september 2014 van start.

Met het sportkennismakingsproject kunnen ouderen ontdekken en ervaren welke vorm van sporten/bewegen het beste bij hen past. Gedurende 4 weken lang kan men instromen bij diverse trainingen/lessen bij Dongense (sport)verenigingen. Wethouder Piet Panis (Sport): ”Met het sportkennismakingsproject van Samen in beweging maken we sporten en bewegen voor ouderen laagdrempeliger. De overstap naar een lidmaatschap bij een (sport)vereniging wordt op die manier gemakkelijker gemaakt.”
Sportaanbod
Het aanbod van het sportkennismakingsproject is groot en divers. Nicole Akkermans, sportdocente SWOD, licht toe: ”Men kan kiezen uit 15 activiteiten bij 7 verschillende sportaanbieders. Bijvoorbeeld: badminton, sportief wandelen, tennis, yoga en baantjes zwemmen. Het sportkennismakingsproject is meer dan alleen bewegen. Na afloop wordt vaak met elkaar even nagepraat en een kop koffie gedronken. Ook erg gezellig dus!”
Deelnemen?
Heeft u belangstelling om aan één of meerdere activiteiten deel te nemen? Dat kan! Het volledige sportaanbod en een inschrijfformulier vindt u in de brochure die u kunt ophalen bij De Vennen, het gemeentehuis, de bibliotheek, de Volckaert en huisartsenpraktijk aan de Donge. De brochure is tevens digitaal verkrijgbaar via www.dongen.nl of aan te vragen via [email protected] Inschrijven is mogelijk tot en met 29 augustus 2014. De eerste lessen gaan in de week van 8 september 2014 van start.
Samenwerking
Samen in beweging is tot stand gekomen in samenwerking met: huisartsenpraktijk aan de Donge, Stichting Welzijn Ouderen Dongen (SWOD), Sportcentrum De Vennen, de Dongense Sportfederatie en de gemeente Dongen. 
Achtergrondinformatie Samen in beweging
Het project ‘Samen in beweging’ richt zich op mensen met chronische zorg waaronder bijvoorbeeld diabetes. Met het project worden de deelnemers gestimuleerd zelfstandig deel te nemen aan beweeg- en sportactiviteiten. Een belangrijk neveneffect hiervan is gewichtsafname bij de deelnemers. Daarnaast levert het project een positieve bijdrage aan het verbeteren van de conditie, het verhogen van de mobiliteit en wordt er gestreefd naar vermindering van medicijngebruik onder de deelnemers. Ook bevordert deelname aan het project de sociale contacten.
In het voorjaar van 2014 startte de eerste groep van Samen in beweging. Via huisartsenpraktijk aan de Donge kon men zich aanmelden voor de ‘startgroep’. Het programma van de startgroep bestond uit zowel beweegactiviteiten als adviezen met betrekking tot voeding. Samen in beweging kent tevens een ‘vervolggroep’. Mensen van de startgroep die langer door willen gaan met sporten kunnen doorstromen naar deze groep waardoor gezorgd wordt voor continuering. Het sportkennismakingsproject is het derde initiatief van Samen in beweging en zorgt voor aansluiting met het Dongense verenigingsleven.