“Van Spellewerck tot Experikant” 

Foto:

Onder deze titel organiseert kantklosvereniging ‘Het Molenwiekje’ in ’s Gravenmoer een tentoonstelling waarin de historie van het kantklossen van ’s Gravenmoer en omgeving en de ontwikkeling van het kantwerk van de 17de eeuw tot nu toe te zien is.

Het vroegste spoor van kantklossen is gevonden in het jaar 1628 in een voogdijrekening uit Capelle. In dat jaar wordt door de vrouw van de dominee uit Sprang les gegeven in het ‘spellewerck’. Ook in inboedels worden materialen genoemd waarmee geklost werd; in Waspik 1631, Oosterhout en ’s Gravenmoer in 1646 en 1647, Dongen en Raamsdonk in respectievelijk 1670 en 1677. Rond 1850 geven 170 vrouwen en meisjes aan met kantklossen in hun bestaan te voorzien. Niet alleen in ’s Gravenmoer; ook op de Nieuwe Vaart  in Capelle en op Dongen Vaart wordt rond deze tijd geklost. 
Om de vrouwen en meisjes nieuwe technieken te leren richt de vereniging ‘het Kantkloske’ uit ’s Gravenmoer in 1914 een kantwerkschool op; een mooie gelegenheid om nu, honderd jaar later, dit cultureel erfgoed opnieuw onder de aandacht te brengen.
De tentoonstelling “Van Spellewerck tot Experikant” laat u genieten van oude documenten en foto’s, van kantwerk uit de 17de t/m 21ste  eeuw en van de ’s Gravenmoerse mutsenkant, die uniek is in Nederland. Deze mutsenkant met de schuine netslag, het perkinneke en de in de stroken kant verwerkte ’s Gravenmoerse motieven heeft internationale bekendheid gekregen.
Ook is te zien welke kant in de eerste helft van de 20ste eeuw werd gemaakt op de kantwerkscholen van 1914 en 1928. Oude foto’s, documenten en kanten geven hier een mooi beeld van. In 1942 werd de kantwerkschool opgeheven. Om dit bijzondere cultureel erfgoed van ’s Gravenmoer niet verloren te laten gaan, werd in 1983 kantkloskring “Het Molenwiekje” opgericht. De leden van deze kring laten u zien, hoe de kant zich ontwikkelde van randjes aan lingerie, kleedjes en kraagjes tot bijzondere en kleurrijke kantwerken.
kk02
Maar ook in de toekomst is het belangrijk om deze historie levend te houden. Speciale lessen over de historie van het kantwerk zijn ontwikkeld. Het onderwijzend personeel van de basisscholen van ‘s Gravenmoer gaan deze lessen uitvoeren. Op de tentoonstelling zullen de opdrachten die de kinderen gemaakt hebben te zien zijn. Het schoolproject wordt afgesloten met een bezoek aan de tentoonstellingen. Maar niet alleen de kant van ’s Gravenmoer is bekend geworden, ook haar kantwerksters.  Zij werden rond 1900 geportretteerd door de bekende kunstschilders Max Liebermann, Jan Veth en Marie de Roode-Heijermans. Op de tentoonstelling zijn kopiën van hun tekeningen en schilderijen te zien.
Dat traditionele kant ook kunstenaars inspireert is te zien in de expositie van het 
kunstenaarscollectief Experikant. Zij vervaardigen, uitgaande van de eeuwen oude kanttechnieken, op een geheel eigen en moderne wijze met nieuwe materialen unieke kunstwerken in kant. In de expositie van ‘Janny Vos kunst’ met abstracte schilderijen van Mieke de Rooij uit ’s Gravenmoer, is te zien hoe in een gedeelte van de collectie kant verwerkt is in olieverf schilderijen.
Een verassende dag in ’s Gravenmoer! 
van 20 september t/ m 26 oktober donderdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur 
dorphuis “De Geubel” Hoofdstraat 4 te ’s Gravenmoer. U kunt hier voor € 3,- een combi-kaartje kopen.  Kinderen van de basisschool hebben gratis toegang.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen