Shotgun promotieteam op Kermis in Dongen

Foto:

Zondag 13 juli 2014 gaat het Shotgun-promotieteam van Veilig Verkeer Nederland naar de Kermis in Dongen. Het project Shotgun is gericht op jongeren en afleiding in het verkeer. Shotgun is één van de vijf projecten in kader van de Brabantse verkeersveiligheids-campagne ‘Help Brabant op weg naar Nul verkeersdoden’. Met Shotgun willen de gemeenten in het Hart van Brabant jongeren meer bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid in het verkeer. Het promotieteam is zondag in Dongen aanwezig van 16.00-20.00 uur.

Evenementen
Om Shotgun onder de aandacht te brengen bij jongeren tussen de 16 en 24 jaar gaat het promotieteam van Veilig Verkeer Nederland de komende maanden in Brabant naar 47 verschillende evenementen. Het promotieteam zal bezoekers van de evenementen aanspreken om de Shotgun aanpak te promoten onder de doelgroep. Meer informatie via www.shotgun.nl en facebook.com/shotgunnl. 
Shotgun
Jongeren kunnen zelf veel doen om hun eigen veiligheid in het verkeer te verbeteren. Bijvoorbeeld door als bijrijder actief een rol te nemen voor een veilige autorit en Shotgun te worden. Een Shotgun neemt de telefoon aan, bedient de navigatie, verzorgt de muziek en zorgt ervoor dat vrienden achterin de chauffeur niet afleiden. De Shotgun checkt of de chauffeur ook echt de Bob is en durft er wat van te zeggen als er riskant gereden wordt. De Shotgun is degene die op de bijrijderstoel zit en er voor zorgt dat de chauffeur zijn aandacht op de weg kan houden. Hij of zij neemt de chauffeur taken uit handen en houdt een oogje in het zeil.
Vaker ongevallen onder jongeren
Jonge bestuurders en hun bijrijders zijn vaker slachtoffer van een auto-ongeval dan meer ervaren automobilisten. Afleiding in het verkeer speelt hierbij een grote rol. Veilig Verkeer Nederland heeft daarom de Shotgun campagne ontwikkeld. In de VS is Shotgun alom bekend en wordt er gestreden om de ‘Best seat of the car’. Want Shotgun zijn heeft veel voordelen: De bijrijder heeft de beste zitplaats in de auto en bepaalt welke muziek er wordt gedraaid. Veilig Verkeer Nederland wil met campagne bijdragen aan veiligere autoritten en een daling van het aantal ernstige verkeersongevallen onder jongeren.