Wandelen en fietsen met een gids in Dongen en ’s Gravenmoer

Foto:

Op zaterdag 7 juni staat de fietstocht in het buitengebied van Dongen op de agenda. Liever wandelen? Dat kan op zondag 8 en zondag 15 juni onder leiding van een gids.

Zaterdag 7 juni: Fietstocht Buitengebied (3 uur)
Dongen en omgeving op de fiets verkennen? Ook dat kan tegenwoordig met een gids. De fietstocht in het buitengebied richt zich op het Dongen van de 19e eeuw. Vroeger kwamen veel schilders naar het dorp. Zij schilderden de woeste, ongerepte natuur, de pittoreske boerderijen en het bijzondere duinlandschap. Ook het vee werd vastgelegd. Tijdens de fietstocht vertelt de gids honderduit over het verleden. De tocht duurt ongeveer 3 uur. Er wordt regelmatig even gepauzeerd. Deelname kost 5 euro per persoon. Vertrek: 13.00 uur, vanaf museum De Looierij, Kerkstraat 33 in Dongen. Aanmelden is niet nodig, een eigen fiets wel.
Zondag 8 juni: Wandeling Water naar de Donge (2 uur)
Een wandeling door een waterrijk gebied. Wist u dat bij de Watertoren ooit een tram reed? Via de Watersticht wandelt de gids naar de ecologische verbindingszone en vanaf daar naar de Brouwersdijk in ’s Gravenmoer. Hier vertelt de gids meer over de herkomst van de naam Brouwersdijk. Natuurlijk komt ook de rivier de Donge aan bod. Aan de Dongedijk kunt u in alle rust genieten van de natuur. Grote kans dat u een uil tegenkomt. Advies van de gids: trek goede en stevige wandelschoenen aan, want de wegen zijn niet geplaveid! Vertrek om 11.00 vanaf de watertoren aan de Watertorenstraat in Dongen. Deelname kost 2 euro per persoon. Aanmelden is niet nodig.
Zondag 15 juni: Dorpswandeling ’s Gravenmoer (2 uur)
De wandeling in ’s Gravenmoer is elke maand anders. Steeds weer weet de gids nieuwe wegen te bewandelen en toe te lichten. Op zondag 15 juni mei ontdekt u onder andere het typische slagenlandschap en de historische grenslijn tussen Holland en Brabant. De wandeling begint om 11.00 uur. Vertrek vanaf het parkeerterrein van restaurant SED, Hoofdstraat 75 in ’s Gravenmoer. Deelname kost 2 euro per persoon. Aanmelden is niet nodig.
Jaarplanning inloopwandelingen en fietstochten 2014
Tot en met oktober zijn er maandelijks inloopwandelingen: elke tweede zondag van de maand in Dongen en elke derde zondag van de maand in ’s Gravenmoer. Daarnaast zijn er regelmatig fietstochten in het buitengebied onder leiding van een gids. Het jaaroverzicht met data vindt u op www.delooierij.nl en www.verrassend-dongen.nl.