Naam CJIB weer misbruikt door oplichters

Foto:

De naam van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) wordt weer misbruikt door oplichters. De Fraudehelpdesk heeft al vele meldingen binnen gekregen over de phishingmail. Al eerder gingen er vervalste boetes de rond, nu is het een vervalste e-mail.

Dreigende toon
In de mail staat dat het gaat om het overtreden van een verkeersvoorschrift. De oplichters stellen dat u hier al twee aanmaningen voor heeft ontvangen. Met een dreigende toon wordt aangegeven dat het CJIB uw bank opdracht heeft gegeven uw rekening te blokkeren op 12 mei. Deze blokkade zal vervolgens vier weken duren.
Negeer de link
In de mail staat dat de ontvanger een UKASH-card moet aanschaffen via een link om het openstaande bedrag te kunnen betalen. Vervolgens moet er worden geklikt op een andere link om de betaling af te ronden. Doe dit niet! De mail komt niet van het CJIB. U kunt de mail het beste meteen verwijderen.
Toch geld overgemaakt? 
Geld dat u langs een dergelijke route betaalt bent u helaas kwijt. De ontvanger is namelijk niet te achterhalen. Verder is het raadzaam uw harde schijf te (laten) controleren op de aanwezigheid van kwaadaardige software.
Voorkomen
Het tegengaan van de ontvangst van dergelijke mail is technisch bijna onmogelijk. Afzenders gebruiken iedere keer weer nieuwe afzenderadressen of passen andere technieken toe die de herkomst verbloemen. Providers doen er alles aan om het ontvangen van dit soort ongewenste berichten tegen te gaan, maar ook zij kunnen niet 100 procent garanderen dat u deze mails niet meer krijgt.
Als een e-mailadres eenmaal bekend is in dergelijke kringen, krijgt de eigenaar helaas regelmatig dit soort mail. De enige mogelijkheid om daar iets aan te doen, is uw mailadres veranderen. Maar ook dan is de kans groot dat het nieuwe adres na verloop van tijd weer bekend is bij oplichters.
Heeft u deze mail of een ander misleidend bericht gekregen? Verwijder het bericht of stuur de mail door naar [email protected]
Bron: Fraudehelpdesk