Oranje Comité Dongen organiseert Dodenherdenking 2014

Foto:

Op 4 mei herdenken we traditiegetrouw alle mensen die omgekomen zijn in de Tweede Wereldoorlog. Ook staan we stil bij Nederlandse militairen die daarna gesneuveld zijn in oorlogssituaties en bij vredesmissies in bijvoorbeeld Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Libanon, Joegoslavië en Afghanistan. 

Zondag 4 mei begint de herdenking om 18.45 uur in de grote zaal van De Cammeleur. Sprekers zijn onder anderen Jan Kersbergen, namens het voormalig verzet, Ton Kosteren namens de Vereniging Militaire Veteranen Dongen en Gerard Oostveen namens de Gezamenlijke Parochies Dongen. Daarnaast worden er enkele gedichten voorgelezen door leden van de Jeugdgemeenteraad
De muzikale omlijsting van het 4-mei-programma wordt dit keer verzorgd door een ensemble van Kamerkoor Zuid, onderdeel van het Zuid Nederlands Concert Koor. Het kamerkoor is ruim een jaar geleden opgericht en staat onder leiding van Rick Muselaers. De wekelijkse repetities vinden plaats in de kapel van het klooster de Terebint in Dongen. De leden van het kamerkoor komen uit Dongen en omstreken.
Stille tocht
Aansluitend op de bijeenkomst in De Cammeleur vindt er een Stille tocht plaats. Onder begeleiding van de groep Dutch Pipes and Drums lopen kransdragers en belangstellenden via de Hoge Ham, Geer en Nieuwstraat naar het herdenkingsmonument bij de Vredeskapel in Park Vredeoord. Bij het herdenkingsmonument volgen enkele toespraken, er wordt een gedicht voorgelezen door een jeugdgemeenteraadslid, en er wordt een lied gezongen. 
Na de toespraken wordt de Taptoe gespeeld door Daniëlle Deleij. Tijdens de dodenherdenking worden om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Herdacht worden allereerst al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Herdacht worden ook de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.
dodenherdenking2 
Na de twee minuten stilte wordt het Wilhelmus gespeeld. Kransleggingen zijn er door het voormalig verzet, de Vereniging Militaire Veteranen Dongen, de gemeente Dongen, de Antifascistische groepering Dongen en het Oranjecomité Dongen. Daarna is er de gelegenheid om een eerbetoon te brengen bij het oorlogsmunument en de plaquette in de bevrijdingskapel, waarop de namen staan van alle Dongense slachtoffers die door oorlogsgeweld zijn omgekomen. 
Fakkellogo
De bezoekers aan het eerste deel van de herdenking ontvangen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een fakkelsticker. Met deze landelijke fakkelcampagne getiteld ‘Vrijheid geef je door’ wil het comité het belang van vrijheid onderstrepen. Vrijheid is kostbaar, kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Door het dragen van de fakkel op 4 en 5 mei onderstreep je deze gedachte aan vrijheid en dat je meedoet aan herdenken en vieren.
Iedereen wordt van harte uitgenodigd om de bijeenkomst bij te wonen. Voor meer informatie over herdenken en vieren bezoek de website van het Nationaal Comité: www.4en5mei.nl.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen