Vieya en Energie Dongen van start met coöperatief energieproject

Foto:

Op 22 april vond de technische oplevering plaats van zonnepanelen op het dak van Vieya. Met dit gezamenlijke project met Vieya is het eerste coöperatieve project van Energie Dongen een feit. Het geld voor deze zonnepanelen is bijeengebracht door leden van Energie Dongen. Zij kregen bij de aanschaf van hun eigen zonnepanelen certificaten uitgereikt. Al deze certificaten van de leden brachten het geld bij elkaar om deze eerste coöperatieve installatie mogelijk te maken. 

Ook dit keer is de plaatsing van de zonnepanelen gebeurd door eigen Dongense ondernemers. Door deze samenwerking dicht bij huis is een goed werkende installatie ook in de toekomst gewaarborgd.  Door middel van een fraaie banner voor het kantoor van Vieya bracht Energie Dongen het project bij Dongenaren onder de aandacht. Energie Dongen hoopt dat dit voorbeeldproject gevolg wordt door vele andere zonne-energieprojecten samen met maatschappelijke organisaties, verenigingen en bedrijven.   
„Het project is een echte win-win situatie voor iedereen”, zegt Martijn Messing voorzitter van Energie Dongen. Energie Dongen verhuurt de aangelegde zonnepanelen aan Vieya waardoor een lagere energieprijs betaald wordt dan nu aan het energiebedrijf. Vieya geeft deze korting via de servicekosten aan haar huurders door. Over tien jaar wordt de gehele installatie overgedragen aan Vieya. Vieya kan dan nog gedurende de resterende  looptijd van de zonnepanelen vrijwel gratis stroom leveren. Ook dit wordt verrekend aan de huurders. Dus zowel Vieya als de huurders profiteren daarmee van het voordeel van de geplaatste zonnepanelen. Daarnaast maakt ook Energie Dongen een bescheiden winst op het project. Een winst die weer geïnvesteerd kan worden in een verdere verduurzaming van Dongen door dit te investeren in nieuwe projecten. 
Energie Dongen werkt momenteel hard aan zo’n volgend project. Voor meer informatie over mogelijke deelname aan betaalbare, eigen en duurzame energieprojecten kan men terecht op [email protected]