Martijn Blogt: ‘Kikkers in de pan, of in de kruiwagen?’

Foto:

Dongen is een dorp waarin nogal wat gebeurt. Veel actieve Dongenaren blijven permanent zorgen voor interessante ontwikkelingen in de politiek, het verenigingsleven, de plaatselijke evenementen en andere lokale initiatieven. Martijn Messing, betrokken Dongenaar en onder meer voorzitter van de energie coöperatie Energie Dongen, deelt zijn gedachten over de ontwikkelingen in Dongen regelmatig met de bezoekers van dongen.nieuws.nl. Zijn blog vindt u hieronder.

Kikkers in de pan, of in de kruiwagen?
Hoe wordt het klimaat onderdeel van praat op straat?
Begin deze maand publiceerde het IPCC (internationaal panel voor klimaatverandering) haar 5e rapport. Het haalde de pers nauwelijks. Weggestopt op pagina 3 of 4 van de landelijke dagbladen en een paar woorden in het journaal. Hoe komt het toch dat de mens collectief de opwarming van de aarde bagatelliseert en zelfs meer CO2 gaat uitstoten in plaats van te kiezen voor de drastische reductie tot wel 70% in 2050 die nodig is om de aarde nog leefbaar te houden?
Is het zo erg dan?:
Ja, helaas. Algemeen is de conclusie dat de wereldwijde temperatuurstijging beperkt moet blijven onder de 2C en dat is niet voor niets. De verschillende klimaatscenario’s beschrijven verregaande mondiale veranderingen als de temperatuur boven de 2C stijgt. Het laatste IPCC rapport geeft aan dat we nu echt alles op alles moeten zetten om niet boven de 2C stijging uit te komen en dat terwijl de CO2 uitstoot de laatste 10 jaar zelfs met 10% is gestegen in plaats van gedaald. De gevolgen zijn nu al zichtbaar, voor wie het niet gelooft kijk dan nog eens de uitzendingen van klimaatjagers terug .
We zijn net kikkers in een pan water die langzaam opwarmt. Een kikker springt niet uit de pan maar blijft gewoon zitten totdat ie is gekookt. 
Gas is toch een transitie brandstof?:
Nee natuurlijk niet. Dat is enkel het stokpaardje van de gassector die anders haar broodwinning ziet verdampen. Het gas in Groningen zal snel schaarser worden. Meneer Poetin kijkt daar ook reikhalzend naar uit. Wie gelooft dat gas goedkoop blijft zal het boter op zijn hoofd net zo hard voelen smelten als de ijskappen op de noordpool. 
Hoe komt het dat wij mensen niet reageren?:
CO2 is niet zichtbaar, het kost niks en geen CO2 uitstoten is lastig, daar moet je iets voor doen en daar zijn wij mensen niet van. Wij mensen gaat het om economische groei, banen en welvaart op de korte termijn. Wij kijken niet verder dan onze neus lang is, genieten van een warme winter (maart jl.) en zeggen dan ‘heerlijk toch?’ tegen elkaar. Toen vorige winter wat langer duurde hoorde je ‘ zie je wel, het klimaat warmt helemaal niet op toch?’. En dat terwijl beide fenomenen direct terug te voeren zijn op het veranderende klimaat zo vertelde ons ook Helga van Leur, ons meest populaire weervrouwtje, die we wel geloven als ze het weer voor morgen voorspelt maar helaas niet geloven als ze vertelt dat er meer achter zit. En zo kan het dan ook gebeuren dat er in de Beljaart weer gas aangelegd wordt. Is dit langdurig houdbaar?
De mens is van nature een egoïst, die denkt op de korte termijn en is daarbij gericht op overleven voor zichzelf. We wijzen daarbij graag naar de ander of vragen ons direct af wat voor zin het heeft hier wat te doen als ze in China iedere week een kolencentrale openen. De zorgen van vandaag voor werk, inkomen, gezin of verwarming van de woning  hebben prioriteit, CO2 reductie is iets voor de politiek, dat boeit verder niet en is absoluut geen onderwerp van een gesprek op straat of aan de keukentafel thuis. We vergeten daarbij dat wij met elkaar de politiek zijn.
Krijgen we in Dongen alle kikkers in de kruiwagen of blijft iedereen in de pan?
2,5 jaar geleden zijn we in Dongen met de coöperatieve vereniging samenwerkend Dongen gestart, bekend bij u als Energie Dongen. Ons enige doel is, betaalbare, onafhankelijke (denk maar aan meneer Poetin) en duurzame energie in Dongen realiseren en dat doen we met inzet van veel, heel veel vrijwillige tijd. Het kan, ook in Dongen. We staan zelfs dichtbij een paar bijzondere projecten maar, helaas ook in Dongen ervaren we dat veel mensen liever in de pan blijven zitten. Projecten die mede door Energie Dongen zijn ontwikkeld worden elders in Nederland wel opgepakt, in Dongen krijgen we helaas nog geen grote voet tussen de gemeenschappelijke deur.
Mijn hoop is daarom op de nieuwe coalitie gevestigd. De vraag daarbij is, hoe krijgen we alle kikkers uit de pan, in de kruiwagen. De kruiwagen van betaalbare, eigen en duurzame energie voor alle Dongenaren.