Jeugdgemeenteraad helpt de bijenfamilies in Dongen 

Meer dan de helft van de circa 350 bijensoorten in Nederland wordt met uitsterven bedreigd. De leden van de Dongense jeugdgemeenteraad vonden het de hoogste tijd om de bijen te helpen. Daarom openden zij samen met burgemeester van Diessen en in het bijzijn van de timmerclub én vrijwilligers van De  Volckaert het eerste bijenhotel in De Beljaart. Ook zaaien zij een groenstrook in met ‘bijvriendelijk’ bloemenzaad. 

De groene woestijn 
Veel bijensoorten sterven uit. Hoofdoorzaak is het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook zijn er te weinig wilde bloemen, waardoor bijen te weinig voedsel kunnen vinden. Met het project  ‘De groene woestijn’ wil de Jeugdgemeenteraad daar verandering in brengen. De bij heeft  namelijk een bijzondere functie bij het bestuiven van veel planten. Als de bij sterft of zo sterk  in populatie afneemt, dan heeft dat grote gevolgen. Planten die afhankelijk zijn van bestuiving, zullen bijvoorbeeld uitsterven. Dieren die van planten afhankelijk zijn zullen uitsterven. 
w8w8eeyjs3610w9gxwei052wb
Burgemeester van Diessen bij het eerste Dongense bijenhotel
 
Bijenlint 
Om de bijen in Dongen te helpen en te behouden, wil de jeugdgemeenteraad een zogeheten  bijenlint realiseren: een route van bloemen en bijenhotels. De jeugd-gemeenteraad heeft  daarvoor de hulp ingeroepen van vijf bewoners van verzorgingshuis De Volckaert. Zij vormen  de timmerclub. Voor dit project heeft de timmerclub zes bijenhotels gebouwd. Het grootste  bijenhotel (1m x 1m) werd woensdagmiddag officieel geopend in De Beljaart. Ook werd de naastgelegen groenstrook ingezaaid met bijvriendelijk zaad. Dit mengsel bestaat uit verschillende soorten zaad die geschikt zijn voor het gebruik in de tuin en die een goed nectar- en stuifmeelgehalte hebben. 
pp9knyotzfn38mlia9ow8gd47
Leden van de jeugdgemeenteraad zaaien bloemzaad in
Presentatie op scholen 
Om een bijenlint te realiseren, worden de kleinere bijenhotels vervolgens op geschikte 
plekken in Dongen opgehangen. Daarnaast is de hulp van inwoners nodig: door bijvriendelijk bloemenzaad in te zaaien, kunnen de bijen van hotel naar hotel vliegen en onderweg ‘eten’. De leden van de jeugdgemeenteraad gaan hun project de komende tijd promoten. Zij houden  in de groepen 7 en 8 van de basisscholen een spreekbeurt over bijen en delen dan in totaal  600 zakjes bloemenzaad uit. Vorige maand kregen de nieuwe gemeenteraads-leden bij hun installatie een zakje bijenzaad aangeboden door de jeugdgemeenteraad. 
uajsghstkbdvbvazhuole5rss
De bijenhotels staan gereed voor plaatsing op diverse plekken in Dongen