Brom jij effe normaal, ook in Hart van Brabant?

Foto:

Jongeren op de bromfiets of scooter bewustmaken van hun eigen gedrag in het verkeer. Om dat te bereiken, doen de gemeenten in Hart van Brabant, waaronder Dongen, ook dit jaar weer mee aan het project ‘Brom Effe Normaal’.

Bega je als jongere één of meerdere strafbare verkeersovertredingen op de brommer of scooter? Dan heb je de keuze: een boete betalen of meedoen aan Brom Effe Normaal (BEN). BEN is een leer- en werkstraf via bureau HALT. Bekeurde jongeren gaan naar een interactieve voorlichtingsbijeenkomst. Daar vertellen verkeersslachtoffers met hersenletsel over hun ongeluk en de revalidatie. Daarnaast ervaren ze tijdens speciale opdrachten wat de gevolgen zijn van een dergelijke beperking. Halt betrekt de ouders daar nadrukkelijk bij. Onderzoek laat zien dat hun betrokkenheid een positief effect heeft op het leerproces van de jongeren.
Nul verkeersdoden
De regionaal ambassadeur verkeersveiligheid Joost Wagenmakers: “BEN is dit jaar één van de vijf projecten van de Brabantse verkeersveiligheidscampagne Help Brabant mee op weg naar Nul verkeersdoden. Die startte in 2012 om het bewustzijn van weggebruikers over hun eigen rol in het verkeer te vergroten. 2014 Is het Young 4 Nul jaar, waarin we focussen op de jongere bestuurders. We voeren BEN al jaren uit in Hart van Brabant. Het is een groot succes en bevordert de veiligheid op de weg. Dus we slaan het project dit jaar zeker niet over.” Nul verkeersdoden is te volgen via twitter @nvdbr en facebook/nulverkeersdodenbrabant. Meer informatie staat op www.nulverkeersdodenbrabant.nl
Besef waar je mee bezig bent
Een Halt-jongere over zijn deelname aan Brom Effe Normaal: “De voorlichting was erg interessant. Ze hebben ons laten zien hoe slecht het met je kan aflopen na een ongeluk. Ook heb ik ervaren hoe het is om te leven met een handicap. Je leert door deze voorlichting dat je je af en toe moet beseffen waar je mee bezig bent in het verkeer.”