Martijn Blogt: ‘De gemeente als coöperatie?’

Foto:

Dongen is een dorp waarin nogal wat gebeurt. Veel actieve Dongenaren blijven permanent zorgen voor interessante ontwikkelingen in de politiek, het verenigingsleven, de plaatselijke evenementen en andere lokale initiatieven. Martijn Messing, betrokken Dongenaar en onder meer voorzitter van de energie coöperatie Energie Dongen, deelt zijn gedachten over de ontwikkelingen in Dongen regelmatig met de bezoekers van dongen.nieuws.nl. Zijn blog vindt u hieronder.

De gemeente als coöperatie?

De Volkspartij Dongen heeft bijna 40% van de stemmen gehaald. 3780 Dongenaren stemden voor 9 van de 21 zetels voor VPD. Met wie gaat ze nu een coalitie vormen? Logisch zou zijn dat ze eerst een samenwerking verkent met de andere 2 winnende partijen, het CDA (van 4 naar 5) en de PvdA (van 2 naar 3 zetels). We krijgen dan een geheel nieuw college met een interessante mengeling van bestuurlijke ervaring (Piet Panis), financiële expertise (Andre Vonk) en omgevingsmanager Bea v. Beers die haar ervaring o.a. op deed in de Vogeltjesbuurt te Tilburg. Samen zou de coalitie maar liefst 17 zetels hebben, 81% van de stemmen. Natuurlijk kan de VPD als alternatief voor het PvdA ook voor de ervaring van de VVD kiezen, of zelfs voor het DP. Theoretisch is ook een college van enkel VPD en VVD mogelijk. VPD heeft het voor het uitzoeken. Misschien nodigt ze wel alle partijen uit om een coalitie te vormen?
Belangrijke bovenliggende vraag is natuurlijk, wat heeft Dongen de komende 4 jaar nodig? Zeker is; een stabiel, ter zake kundig, bestuur. Geen wisselingen van wethouders en een goede burgemeester die wel de chemie vindt. Daadkracht, ook dat is nodig en daar is weer lef en moed voor nodig. Omdat de komende tijden belangrijke beslissingen genomen moeten worden. Denk aan het MFA, de Beljaart en de grote zorgopgave die op ons afkomt. Hoe houden we Dongen leefbaar? Voor alle groepen van mensen, en, hoe zorgen we er tegelijk voor dat we ondanks de demografische feiten (Dongen vergrijst) de jeugd voor Dongen blijven interesseren? 
In de gemeente Cuijk, alwaar ik door de gemeente wordt ingehuurd om te komen tot een lokale coöperatieve vereniging, schreef Erik Jansen, mede initiatiefnemer aldaar, een blog met de titel ‘de gemeente als coöperatie?’. Ik quote Erik: “Misschien moeten we het lef hebben om bestaande opvattingen over het besturen van gemeenten overboord te gooien. Op steeds meer plekken en rond steeds meer onderwerpen (energie, zorg, voedsel, werk, breedband) zien we coöperaties ontstaan. Groepen van mensen die een gezamenlijk doel en belang nastreven. Die hebben ingezien dat je niet moet afwachten wat anderen voor je bedenken, maar zelf in actie komen. In de overtuiging dat je samen meer kunt bereiken dan alleen. 
Het is een rare gedachte, ik weet het, maar moeten gemeenten niet worden bestuurd als waren zij coöperaties? Met invloed maar ook verantwoordelijkheid voor iedereen die zich hierbij aansluit. Bestuurd door mensen die zich bij alles wat ze doen afvragen of het in het belang van de leden van de gemeentelijke coöperatie is. Van u. Van mij. Van ons allemaal.
Als dat het uitgangspunt is van een gemeentebestuur, dan maakt het mij niet meer uit van welke politieke kleur een raadslid is. Dan zit elk raadslid er namens mij. Namens ons allemaal.”
In Dongen heeft een grote groep mensen begin 2012 al de coöperatie Samenwerkend Dongen u.a. opgericht. Bij u misschien bekend als Energie Dongen. In de oprichtingsakte hebben wij destijds al voorzien dat ook andere maatschappelijke thema’s zoals glasvezel, werk en zorg coöperatief opgepakt kunnen worden. Voor, door en van Dongenaren. Ik zou het geweldig vinden als dit, het oppakken van de andere thema’s, werkelijkheid wordt. 
Ik ben benieuwd welke coalitie er uit komt?. 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen