Gouden Knoop voor Nadine Broersen 

Vele honderden Dongenaren waren vrijdagavond naar de Salamander getogen om daar getuige te zijn van de feestelijke huldiging van wereldkampioene Nadine Broersen. Zij slaagde er vorig weekend in om de wereldtitel op de vijfkamp te veroveren.Tijdens de huldiging ontving Nadine  uit handen vanburgemeester René van Diessen een Gouden Knoop, de hoogste gemeentelijke onderscheiding die een Dongenaar kan ontvangen. Nadine Broersen ontvangt de Gouden Knoop als blijk van waardering voor haar prestatie van wereldklasse op het WK Indoor Atletiek 2014 in het Poolse Sopot. 

De organisatie had voorafgaand en tijdens de huldiging gezorgd voor een uitgebreid entertainmentprogramma. De band ‘Hoeist?’ wamde de zaal op, afgewisseld door danseressen van L-Joy Dance Factory. Speaker Johan van der Made kondigde alle artiesten op zijn bekende, enthousiaste wijze aan, waardoor het publiek helemaal opgewarmd was toen even na 19.00 uur Nadine Broersen, samen met burgemeester van Diessen, onder luid gejuich, door een erehaag naar het podium liep. In deze erehaag waren onder andere alle Dongense sportmannen- en vrouwen van het jaar die onlangs gehuldigd waren tijdens het sportcafé, te vinden.
Nadat het publiek Nadine toegezongen had met het nummer ‘We are the Champions’, onder live begeleiding van de Uitslaopers, gaf van der Made het woord aan burgemeester René van Diessen. “Dongen kleurt goud. Nadine, we zijn trots op je. Dit is niet alleen uniek voor de gemeente Dongen maar ook voor het hele land” aldus van Diessen. “Het is al 25 jaar geleden dat Nederland een gouden medaille wist te winnen op het wereldkampioenschap indoor atletiek en nu doe jij het. Je bent een geweldige ambassadrice voor Dongen en hebt door je prestaties een enorm positieve invloed op de Dongense jeugd. Daarnaast beteken je veel voor onze gemeente door de manier waarop je meewerkt aan alle initiatieven die we ontplooien het sporten en het gezond leven bij onze jeugd te stimuleren. Daarom hebben we besloten om jou de hoogste gemeentelijke onderscheiding toe te kennen die er in Dongen bestaat: de gouden knoop.”
bah5045
Mooie woorden voor Nadine waren er ook van Henk van Gils, de eerste gymleraar van Nadine op basisschool Achterberg. Hij was het die, de ouders van Nadine adviseerde om op Atledo te gaan. Volgens Nadine’s eerste jeugdcoach Jeroen Farla zit er zelfs nog meer in het vat bij de Dongense atlete: “je hebt een echte topsportmentaliteit en de absolute wil om te presteren. Je neemt met minder dan het maximale geen genoegen en deze mentaliteit zal je zelfs nog verder brengen.”
Atledo-voorzitter Gerdjan Kipping straalde ook van trots en memoreerde de eerste successen van Nadine bij de Dongense atletiekclub in 2003 en 2004. “Gelukkig brengen we nog steeds weer nieuwe talenten voort die aan jou een groot voorbeeld hebben. Ik heb diep respect voor de stapsgewijze manier waarop jij je carrière hebt opgebouwd…echt fantastisch” aldus Kipping die Nadine namens Atledo een prachtige fotocollage met beelden van het succesvolle WK aanbood. Ook Theo Hoex, voorzitter van de atletiekunie had niets dan lof voor Nadine en betrok ook haar trainersstaf in de hulde. Hij beloofde Nadine een ereplaatsje in de geschiedschrijving van de Nederlandse atletiek.
Wethouder Bas Evegaars sloot de rij sprekers af met een dankwoord richting Nadine. “Je zet je in voor de sport in Dongen, je was bij de avondvierdaagse, bij het sportgala en nu weer met de campagne ‘ik drink water’ die inmiddels landelijke bekendheid heeft. Natuurlijk willen we je eren en na lang nadenken hebben we iets gevonden waardoor je naam altijd verbonden blijft met de sport in Dongen. We hebben een nieuwe prijs bedacht die we voortaan tijdens ons jaarlijkse sportcafé gaan uitreiken aan de meest veelbelovende Dongense sporter en jij mag steeds bepalen wie die prijs krijgt , die natuurlijk de ‘Nadine Broersen prijs’ zal gaan heten.”
Nadat Nadine van alle sportkampioenen van afgelopen jaar een roos kreeg, bedankte ze familie, vrienden, trainers en ieder die een rol heeft gespeeld in het behalen van dit succes. Ook dankte ze het Dongense publiek voor het enthousiasme en de komst. Met een handtekeningen- en fotosessie voor de fans en een afterparty werd deze mooie huldiging afgesloten.

Hieronder een live verslag van de huldiging van Omroep Brabant 
Ook Zimniak digitale mediaproducties maakte een impressie van de huldiging (KLIK HIER)

Foto’s: Henk Barmentlo