Quiet500 geeft armoede gezicht en raakt het land

Foto:

De parochies van Dongen en Rijen organiseren drie avonden rondom het thema “Armoede in Nederland”.  RALF EMBRECHTS  laat ons op dinsdag 18 maart kennismaken met mensen die in armoede leven. Want armoede is een mens!…. Ralf is een van de medeauteurs van de Quiet 500. 

“Het idee is goud, toch is de Quiet500 uitgevoerd in glimmend zilver, als extra tegenhanger van de gouden Quote500”,  Ralf Embrechts (1964) vertelt vol enthousiasme. Een geboren Limburger, al 25 jaar prettig geland in Brabant, die ruim een jaar ‎geleden in Tilburg tegen zijn voormalige school- en provinciegenoot  A.H.J. Dautzenberg aanliep. De schrijver Dautzenberg ‎had een plannetje. Een glossy in de vorm van de Quote 500, het miljonairsblad, maar dan met armoede als thema. Een blad over stille armoede. De Quiet 500 dus. Samen met Hans van Vugt (voormalig directeur festival Mundial) en Bart van Dalen (omgevingsmanager gemeente Tilburg) vormden ze de initiatiefgroep. De glossy kwam er met medewerking van 25 professionals (fotografen, journalisten, dichters en vormgevers) die gratis meewerkten. De opbrengst is voor broodpater Gerrit Poels en de Tilburgse Voedselbank.‎ De Quiet 500, inmiddels een sterk armoede-merk, wordt nog steeds veel verkocht via www.quiet500.nu. Ook bedrijven en instellingen kopen de Quiet voor personeel, relaties en zelfs als lesmateriaal. 
Drie vermogende mensen uit de top 500 van de ‎Quote hebben zich gemeld om de handen uit de mouwen te steken. Waar zij nog wel eens bedenkelijk kijken ‎naar de Quote omdat die hun vermogen onthult, heeft de Quiet hun hart geraakt.‎ Vraag Ralf Embrechts wat de Quiet 500 heeft gebracht en hij antwoordt: ‎‎“Het blad heeft armoede een gezicht gegeven en vervolgens het land geraakt! De Quiet 500 staat vol verhalen van mensen die in armoede leven en die je buurvrouw, je neef, je oud-collega kunnen zijn. Iedereen kent nu wel iemand die het moeilijk heeft. Het is moedig ‎dat zij hun verhaal hebben durven vertellen. Zij zijn het vooral die armoede een gezicht hebben ‎gegeven en wel zo dat iedereen die de verhalen leest ervaart dat armoede iedereen kan ‎overkomen”, aldus Embrechts.‎ “Daarnaast moet je er ook een swingend blad van maken, met columns, strips en de inmiddels veel geroemde parodie-advertenties”. 

Ralf is sociaal makelaar op vele fronten, van directeur MOM (Maatschappelijke OntwikkelingsMaatschappij) in Tilburg ‎ (‎organisatie ‎die initiatieven om armoede en werkloosheid te bestrijden aan elkaar knoopt vanaf een ‎keukentafel in de armste wijken van de stad) tot armoedebestrijder, van debatleider tot columnist, van dorpsraadvoorzitter tot trotse vader.
Ralf Embrechts gaat op 18 maart met u in gesprek over armoede en de Quiet 500. Deze eerste avond in een reeks van vier heeft als insteek: ZIEN. Het accent ligt op het zien en onderkennen van armoede in onze eigen samenleving. 
U bent welkom in het parochiecentrum in Dongen. 
Wilt u zich tevoren wel even aanmelden. Dat kan via het secretariaatvan een van beide parochies.
Hoge Ham 84, 5104 JK Dongen
telefoon 0162- 312561
Hoofdstraat 58, 5121 JG Rijen
telefoon 0161-222833