Politieke peiling: VPD grootste en veel zwevende kiezers

Foto:

Bijna de helft van de Dongense kiezers weet nog niet op welke partij zij gaan stemmen op 19 maart. Dat blijkt uit een enquête die de gezamenlijke Dongense media zaterdag hielden op en rond het Looiersplein. Honderden Dongenaren gaven daar antwoord op vragen die duidelijk moesten maken of en hoe de politiek in Dongen ‘leeft’. De resultaten van de enquête worden later dit weekeinde bekendgemaakt. De resultaten van de opiniepeiling vindt u hieronderVan de Dongenaren die ondervraagd werden gaf de overgrote meerderheid aan wel naar de stembus te gaan op 19 maart. Natuurlijk werd ook gevraagd of men al weet op welke partij men gaat stemmen. Iets meer dan de helft van de kiezers heeft daarover al een besluit genomen. Op basis van de verzamelde gegevens lijken er wat verschuivingen op komst in het Dongense politieke landschap. De Volkspartij blijft volgens de peiling de grootste partij in Dongen. Het verschil met de andere partijen lijkt echter een stuk groter te worden dan tijdens de vorige verkiezingen toen 3 partijen (VPD, VVD en SP) op 4 zetels eindigden. De zetelverdeling op basis van de peiling van zaterdag zou als volgt zijn:

VPD    8 zetels
VVD    4 zetels
PvdA   4 zetels
CDA     3 zetels
DP        2 zetels
De partij van de Arbeid (nu 2 zetels) en de Volkspartij Dongen lijken daarmee samen de vrijgevallen SP zetels te verdelen. Volgens de peiling van vandaag zouden CDA en DP een zetel verliezen, waarbij aangetekend dat het CDA nog mag hopen op extra steun uit hun bolwerk ’s Gravenmoer. Daarnaast zijn er natuurlijk nog een enorm aantal zwevende kiezers 
te winnen. Er valt dus nog wat te halen in de campagne van de laatste tien dagen. De eerste aanzet hiertoe is het verkiezingsdebat van maandag 10 maart aanstaande (klik hier voor meer informatie)
Uit de enquête die samen met de peiling gehouden werd, bleek overigens dat de afstand tussen plaatselijke politiek en de gemiddelde Dongenaar als erg groot wordt ervaren. Een heel groot deel van de ondervraagden kan de namen van de lijsttrekkers en de wethouderskandidaten niet noemen. Meer verrassende resultaten volgen later dit weekeinde.
De politieke ennquete 2014 is een samenwerking tussen dongen.nieuws.nl, Weekblad Dongen en dongenhomespot.nl
enquete