Koud tijdens carnavalsnachten

Foto:

Carnaval valt dit jaar samen met het begin van de meteorologische lente. Na een absurd zachte periode, die we in het verleden nog wel eens winter durfden te noemen, herstelt de temperatuur zich naar normaal. Het weerbeeld tijdens carnaval is dan ook heel normaal voor Nederlandse begrippen. Wolken, zon en af en toe een bui. Toch is het even wennen: het zal namelijk een stuk kouder zijn dan waar we de afgelopen weken aan gewend zijn geraakt.

Frisse carnavalsnachten
Tijdens het feest voor het vasten komt de temperatuur, in vergelijking met voorgaande periode, iets lager uit. Aan het begin van de lente verdwijnt het lenteachtige, wat we eerder deze week hebben gehad. De middagtemperatuur komt uit rond een graad of 7, in de nachten worden temperaturen rond het vriespunt verwacht. Op klomphoogte is grote kans op een graadje vorst. Een heldere nacht kan zelfs op normale waarneemhoogte (1,5 meter) vorst opleveren. Ter vergelijk: de hele maand februari heeft in De Bilt maar één vorstdag opgeleverd.
Wisselvallige dagen
Tijdens en na het weekend wordt het weer bepaald door depressies in de directe omgeving van Nederland. Deze zgn. randstoringen veroorzaken bewolking en buiige regen. Gelukkig regent het niet de hele dag en moeten we de hoop op een droge optocht nog niet laten varen! Daarnaast zal de lentezon zich af en toe laten zien.
Door: Marthijn Tabak