Martijn Blogt: We krijgen een MFA in Dongen!?

Dongen is een dorp waarin nogal wat gebeurt. Veel actieve Dongenaren blijven permanent zorgen voor interessante ontwikkelingen in de politiek, het verenigingsleven, de plaatselijke evenementen en andere lokale initiatieven. Martijn Messing, betrokken Dongenaar en onder meer voorzitter van de energie coöperatie Energie Dongen, deelt zijn gedachten over de ontwikkelingen in Dongen regelmatig met de bezoekers van dongen.nieuws.nl. Zijn blog vindt u hieronder.

We krijgen een MFA in Dongen!?
Dat staat tenminste in alle verkiezingsprogramma’s. Iedere partij kiest voor zo snel mogelijke realisatie van een Multi-Functionele Accommodatie en misschien nog wel in de plusvariant zodat ook het Kunstpodium een plek kan krijgen. In dit laatste geval geeft onze gemeente € 7,6 miljoen excl. btw uit en omdat het nog niet zeker is dat de btw teruggekregen kan worden kan dit bedrag nog wel eens hoger worden. 
Vorig jaar trok woningbouwvereniging Vieya zich terug. De risico’s werden kennelijk te groot. Stichting Richting, Theek 5 en het Kunstpodium zijn de huidige partners van de gemeente Dongen. Zijn de risico’s nu voor de gemeente Dongen en haar partners ook niet te groot? Is het feit dat alle partijen een MFA graag willen niet een extra risico, nu er geen van de partijen echt kritisch meer zal zijn?
Feit is dat het centrum van Dongen een oppepper nodig heeft, de oude muziekschool kraakt, piept en men de buitenlucht warm stookt. De bibliotheek zal misschien wel door het digitale tijdperk voor een groot gedeelte overbodig worden en de huidige Cammeleur draagt de treurnis van vergane glorie. Maar is het nu wel zo’n goed idee? Zo’n kosten verslindend bouwwerk en moet die op de plek van de huidige Cammeleur komen?
Een beetje vooruit kijken leert dat het centrum van Dongen steeds meer met leegstand van winkels te maken gaat krijgen nu internet de handel overneemt. Detailhandel in haar oude vorm komt niet meer terug daar kunnen we zeker van zijn. Voor de winkelpanden zal een andere bestemming gevonden moeten worden. Misschien dat een paar grote supermarkten voor de dagelijkse boodschappen overblijven maar dikke kans dat de computer, tablet of smartphone ook die functie overneemt. Kan het MFA het centrum redden?
Een MFA als bruisend hart van Dongen misschien, alwaar de snel grijzer wordende Dongenaren (in 2014 is bijna 50% van de bevolking 55+) elkaar ontmoeten, een terrasje pakken, een kaartje leggen, een voorstelling bezoeken, een cursus kunstgeschiedenis of een pianoles volgen. In de periferie van het MFA vestigt zich de 50+ economie en aan de rand vinden we de supermarkten. De jeugd die nog in Dongen is gebleven doet het werk, of het nu verzorgen is, de koffie schenken, het MFA runnen of vakkenvullen in de supermarkt. 
Een succesvol MFA op de plaats van de Cammeleur zal haar impact hebben op de rest van het centrum. Wie komt er dan nog op het Looiersplein? En wat gebeurt er met de Poort en de oude muziekschool? MFA kan ook een afkorting zijn van een Meervoudige Financiële Alarmbel, een alarmbel die met de zeperd in de Beljaart alleen maar harder klinkt en waarvoor de Dongenaar links of rechtsom de rekening gaat betalen.
Ik schreef het al eerder, het wordt de meest uitdagende bestuursperiode de komende 4 jaar en dat terwijl de landelijke peilingen aangeven dat maar 42% van de mensen gaat stemmen omdat ze aangeven dat de politiek toch haar eigen gang gaat en niet naar het volk luistert. Ik ben benieuwd of de Dongense bevolking het MFA echt wil. Nu er geen politieke partij tegen is zullen we dat nooit weten.
Martijn Messing