Niels van Leijsen wint titel én publieksprijs bij jeugdsauwelen

Voor de derde maal dit weekeinde was Ut Zottekot zondagmiddag gevuld met veel publiek. Vrijdag en zaterdag waren de ‘grote’ sauwelaars aan de beurt geweest, deze keer was de ton gereserveerd voor maar liefst zes jeugdsauwelaars. Uiteindelijk ging Niels van Leijsen er met zowel de jury- als de publieksprijs vandoor.

Het publiek genoot van de grappen en grollen die de zes bij hun typetjes bedacht hadden. Variatie was er genoeg: Joep Blous kwam als Pieterke ut schieterke en vertelde over al zijn avonturen op het voetbalvald, terwijl Biene Spijkers het publiek als Bien Dieet-trien het publiek deelgenoot maakte van haar afvalproblemen. Arno van Oosterwijk had het dik voor mekaar in zijn sauwel als DJ Arno van de Buren. Cindy den Boer stal de show in haar sauwel als dokter Kierewiet en Willem van Kerkhof kreeg de lachers op zijn hand als Pietje Pukkel. Uitsmijter was Niels van Leijsen met zijn prachtige sauwel als Henk Hengelaar. De nieuwe hofkapel WOW! en een band van het Kunstpodium  zorgden voor aangename opvulling van de pauzes.
Alle sauwelaars hadden een prachtig verhaal te vertellen en het in groten getale opgekomen publiek liet haar waardering hoorbaar merken met vele lachsalvo’s en bij iedere sterke grap zelfs een extra applaus. Aan de jury de moeilijke taak om te bepalen wie van de kanjers het komende jaar de titel ‘opperjeugdsauwelaar van het Peeënrijk’ zou mogen dragen. Nadat jeugdprins Dreke de negenendertigste en zijn prinses Ilse  nog een onderscheiding uitgereikt hadden aan de sauwelaars werd de spanning doorbroken. Het publiek bleek Niels van Leijsen gekozen te hebben als beste jeugdsauwelaar van 2014, waarna Dreke ook de prijzen van de vakjury bekendmaakte. Op de derde plaats eindigden Cindy den Boer, Joep Blous, Arno van Oosterwijk en Willem van Kerkhof .De tweede plek was voor Biene Spijkers waarmee de ‘vakjury’winnaar ook meteen bekend was: Niels van Leijsen.
niels2
 
Dongen heeft drie dagen lang kunnen genieten van een sauwelweekend op hoog niveau. Het sauwelen blijkt, gezien de enorme belangstelling, nog springlevend. Met een jeugdsauwelcommissie die plannen heeft er alles aan te doen om de komende jaren nog meer jonge talenten in de ton te krijgen lijkt niets een mooie toekomst van het sauwelen in Dongen in de weg te staan.

Bekijk de sfeerreportage van dongen.nieuws.nl fotograaf Henk Barmentlo in de fotoreeks bovenaan dit artikel