Cinemaclub Dongen vertoont eliminatie Osama Bin Laden

Foto:

Maandag 3 februari vertoont Cinemaclub Dongen de Amerikaanse thriller Zero Dark Thirty in het Dongeparktheater van de Volckaert. Na een klopjacht van bijna tien jaar werd op 2 mei 2011 dan eindelijk Osama bin Laden gevonden en gedood. Het fascinerende ‘Zero dark thirty’ laat deze jarenlange zoektocht zien. 

Zero dark thirty probeert een accurate voorstelling te geven hoe de klopjacht op Osama Bin Laden in zijn werk ging. Na jarenlang vruchteloos zoeken, neemt de frustratie toe en de hoop op een goede afloop af. CIA-agent Maya (Jessica Chastain) blijft zich echter vastbijten in de zaak, ondanks bomaanslagen, bedreigingen en doodlopende sporen. Uiteindelijk krijgt zij de gouden tip in handen over zijn schuilplaats, een zwaarbewaakte villa in Pakistan…
Scriptschrijver Mark Boal heeft met mensen gesproken die daadwerkelijk aan de operatie hebben meegedaan, alsmede met CIA-medewerkers en militair personeel. 
Dit levert een onderhoudende film op, want de 157 minuten die ‘Zero dark thirty’ duurt voelen niet als ruim twee en een half uur. De scènes zijn realistisch en de acties van de personages begrijpelijk. Misschien waren we eerder afgehaakt (of hadden we de filmlengte wél gevoeld) als de Amerikanen als superhelden werden geportretteerd. Maar de film is opvallend eerlijk over de fouten en tekortkomingen van degenen die de zoektocht leiden. Ze weten zelf ook niet meer waar ze het – letterlijk en figuurlijk – zoeken moeten. Tientallen levens, duizenden manuren en miljoenen dollars worden uitgegeven aan getuigen en aanwijzingen die niets opleveren. Frustratie groeit bij de ondervragers en die vieren dat bot op gevangenen die niet willen praten. Uiteindelijk speelt stom toeval een grote rol in de uiteindelijke doorbraak. 
 
De film is opgebouwd rondom de persoon Maya. Koud aangekomen in Pakistan en nog in haar mantelpakje, is ze getuige van een brute ondervraging. De verdachte wordt geslagen, gewaterboard, (een handdoek op het gezicht waar water op wordt gegoten) en in een kist gestopt. Welkom in Pakistan! Maya is geschokt door wat ze ziet, maar loopt niet weg. Haar doel is om Bin Laden te pakken en daarin bijt ze zich tien jaar vast. Vertolker Jessica Chastain zet Maya neer als een harde tante; als ze haar emoties zou toelaten kan ze dit werk niet doen. Maar op sommige momenten gaat dit masker af en zie je dat Maya echt wel geraakt is door alle ellende. Dit maakt haar tot een menselijk en daardoor goed te volgen hoofdpersonage.  

Regisseur Kathryn Bigalow (Oscar winnaar met ‘The hurt locker’) laat de spanning regelmatig flink stijgen. Als Maya en haar medewerkers over een markt in Pakistan lopen, voel je de paranoia. Werpt de lokale bevolking hen duistere blikken toe omdat ze nog nooit een Westerse vrouw hebben gezien, of wachten ze op het juiste moment om een bomgordel af laten gaan? Een ander spannend moment is als iemand beweert belangrijke informatie over Bin Laden te hebben. Deze man wil alleen maar op de militaire basis van de Amerikanen afspreken en daarbij niet gecontroleerd worden op explosieven of wapens. Langzaam rijdt zijn auto richting de basis… Kies je voor veiligheid en blaas je alles af, of kies je ervoor iemand blindelings te vertrouwen? Dit soort nagelbijtmomenten leiden naar de uiteindelijke climax: een minutieuze reconstructie van de inval in het complex waar Bin Laden zich schuilhoudt. De film voelt van begin tot eind ‘echt’ aan, en dat maakt ‘Zero dark thirty’ tot een fascinerende zit.
Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.  Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV€ 4,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub. 
Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl