Parkplezier presenteert ‘Bomenpad’

Foto:

Met de onthulling van het eerste ‘bomenbord’ door burgemeester Rene van Diessen en Guus Gulickx van Rabobank werd gisteren officieel het startsein gegeven voor een nieuw jaar vol Parkplezier. Een jaar waarin de gelijknamige Stichting het zgn. ‘Bomenpad’ voor het publiek open gaat stellen en men plannen gaat ontwikkelen om het park in zijn oude luister te herstellen.De nieuwjaarsbijeenkomst in Brasserie Winkk was door de Stichting Parkplezier bijzonder origineel aangepakt. Men wilde de begunstigers, vrijwilligers, vertegenwoordigers van de gemeente en de pers een beetje laten proeven van de sfeer van zo’n 100 jaar geleden. Twee hoornblazers brachten de gasten in de juiste stemming waarna een heuse séance in scène werd gezet waarbij de geest opgeroepen werd van Cornelis Leonardus Bressers, de eerste bewoner van  Villa Vredeoord. Het is immers de imposante tuin van deze villa, die nu dienst doet als openbaar park en daarmee de reden van bestaan is van Stichting Parkplezier. Hoewel de heer Bressers via het medium meldde dat hij zich vaak geërgerd had aan hoe men met zijn villa omgesprongen was, had ie wel waardering voor de vrijwilligers die ervoor zorgen dat de tuin de aandacht krijgt die hij verdient.

Na afloop van de seance werden de gasten onder het genot van een hapje en een drankje bijgepraat worden over de plannen die Stichting Parkplezier heeft. Op de langere termijn wil men de sfeer en de grandeur van een eeuw geleden graag terughalen, onder meer door het plaatsen van smeedijzeren poorten bij de ingangen van het park. Op de korte termijn presenteert men het zogenaamde ‘bomenpad’. Burgemeester van Diessen onthulde samen met Guus Gulickx van sponsor Rabobank het eerste bomenbord (zie foto).
parkplezieronthulling
Bomenpad
In Park Vredeoord staan meer dan 25 verschillende boomsoorten. Daarnaast zijn er in het park ook een mooie oude volière en een vredeskapel te vinden. Parkplezier wil graag twee informatieborden plaatsen waarop de bezoekers van het park iets over de historie van het park en over de bomen kunnen vinden. Ook is het de bedoeling dat er 18 informatieborden bij verschillende bomen komen te staan. Voor de schooljeugd tussen de 9 en 14 jaar is er een lesprogramma ontwikkeld met als thema ‘Het Bomenpad’.  Dit kan in het park gelopen worden van mei tot en met oktober. De kinderen krijgen opdrachtkaarten mee om zo interactief kennis te kunnen maken met de rijkdom van het park. Tevens is er een bomenpadkistje ontwikkeld waarin allerlei hulpmiddelen te vinden zijn zoals onder andere een boomhoogtemeter. Deze kistjes zijn ook te gebruiken voor bijvoorbeeld familiefeestjes en verjaardagspartijtjes voor kinderen.
Meer Parkplezier is te vinden op de vernieuwde website  www.parkplezier.nl