Dongen Beweegt tegen kanker

De maand juni krijgt dit jaar in Dongen een bijzondere dimensie. Vanuit het hart van de Dongense samenleving worden tal van activiteiten georganiseerd. Doel: Gezond bewegen en samen geld ophalen voor de strijd tegen kanker. De vrijwilligersorganisatie Dongen Fietst tegen Kanker, de Federatie van Dongense Sportverenigingen en de gemeente Dongen hebben de voorbije maanden de handen ineen geslagen om richting te geven aan dit nieuwe initiatief.  ,,Samen zijn we sterk en samen kunnen we daadwerkelijk iets doen tegen deze vreselijke ziekte die zoveel mensen in onze directe omgeving treft‘’, aldus de stuurgroep, die bestaat uit wethouder Bas Evegaars en de voorzitters Marcel van Hattum (Sportfederatie) en René Roovers (Dongen Fietst tegen Kanker).

Comité / doel
Burgemeester René van Diessen en wereldkampioene wielrennen Marianne Vos ondersteunen ‘Dongen Beweegt tegen Kanker’ en vormen samen het comité van aanbeveling. Zij staan er ook garant voor dat het ingezamelde geld goed terecht komt. Als goede doel voor deze eerste editie is gekozen: de stichting KiKa (Kinderen Kankervrij).
Aftrap / sluiting
Zondag 1 juni aanstaande heeft de aftrap plaats. Dan wordt in samenwerking met toerfietsclub De Kleppers een breed aanbod aan fietstochten georganiseerd: zowel voor getrainde wielrenners als toerfietsers. Er is ook een gezellige familiefietstocht, inclusief tussenstops. Start en finish: Café/zaal de Viersprong. Zondag 29 juni is de officiële afsluiting, met een tennistoernooi voor senioren/jeugd bij BAS Dongen. Dan wordt ook de totale opbrengst bekend gemaakt.
Programma
Onder het motto ‘Dongen Beweegt tegen Kanker’ voert Dongen een maand lang actie. Op zaterdag 14 juni sluiten aan: de wegwedstrijd Dwars door Dongen van atletiek- en trimvereniging Atledo en het jeugdtennistoernooi van BAS Dongen. De tennis- en atletiekclub organiseren in samenwerking met Liberty (hockey) en DVVC (voetbal) in deze maand ook nog een ‘obstakelrun’. Dat is een uitdagende hindernisbaan over de vier bij elkaar gelegen sportparken. Andere acties volgen nog. In maart heeft al een voorgalm plaats met een spinningmarathon bij sportcentrum De Vennen.
Geld / missie
Bij alle evenementen geldt: op verschillende, creatieve manieren wordt geprobeerd geld in te zamelen voor KiKa. Dat kan zijn door sponsoring, inschrijfgeld, verkoop van consumpties, bbq, loterij,  donaties etc. Ook zal er steeds aandacht zijn voor de missie Dongen Beweegt: gezond bewegen en bewustwording van lijf en leden. Nóg beter dan kanker genezen, is kanker voorkomen.
y0px64i7931fgjpb1noyd4b11
Oproep
‘Dongen Beweegt tegen Kanker’ roept iedereen in Dongen, ’s Gravenmoer, Klein-Dongen-Vaart op zoveel als mogelijk mee te doen. Dat kan door deel te nemen aan activiteiten, of te komen kijken als publiek. Dat kan ook door zelf het voortouw te nemen en een eigen initiatief te ontplooien. ,,Daarbij denken we niet alleen aan sportclubs. Maar ook aan individuele Dongenaren, buurtverenigingen, carnavalsclubs, ondernemers, winkeliers, bedrijven, werknemers. Doe bijvoorbeeld met de personeelsvereniging mee met een activiteit. Of organiseer met je collega’s of vrienden en vriendinnen zelf een actie voor het goede doel’’, aldus de stuurgroep.
Verbinding
De komende maanden wordt via de publiciteit, nieuwsbrieven en gesprekken geprobeerd zoveel mogelijk verbinding te maken met de diverse geledingen van de Dongense samenleving. Wethouder Bas Evegaars (Economische Zaken, onderwijs) heeft reeds een toezegging voor medewerking van de Vereniging Ondernemers Contact Dongen. Zo stelt VOCD de website beschikbaar. Ook met de combinatiefunctionarissen in het onderwijs zijn de eerste contacten gelegd.
Uitdaging
De Dongense Sportfederatie doet een oproep aan haar leden, om ook in beweging te komen. Zo worden de vier voetbalclubs VV Dongen, Olympia’60, DVVC en ONI uitgenodigd om een ‘Dongens Kampioenschap Penaltyschieten’ te organiseren. Dat zou een uitdaging kunnen zijn voor de A-jeugd, maar ook voor het veteranenteam of een team dat een bedrijf, winkel, school, of andere sportclub vertegenwoordigt.  Het inschrijfgeld  is natuurlijk bestemd voor “Dongen Beweegt tegen Kanker’. 
In dat geval zal ‘Dongen Beweegt tegen Kanker’ er alles aan doen om een doelman uit het betaald voetbal onder de lat te krijgen bij het Dongens Kampioenschap Penaltyschieten.
Rekeningnummer
De stichting Dongen Fietst tegen Kanker (die vanaf 2011 met vele tientallen vrijwilligers al meer dan 100.000 euro voor het goede doel bij elkaar heeft gefietst), stelt het vertrouwde bankrekeningnummer beschikbaar voor giften: 10.48.13.733. Zowel vanuit het comité van aanbeveling als de stuurgroep is er onafhankelijk toezicht, zodat iedereen er verzekerd van kan zijn dat al het ingezamelde geld ook daadwerkelijk terecht komt bij het goede doel van dit jaar: KiKa.
Informatie
Op zoek naar meer informatie? Kijk dan op de website van Dongen fietst tegen kanker. Deze website wordt de komende maanden steeds voorzien van actuele informatie. Ook via de websites van een groot aantal sportverenigingen, gemeente Dongen, Informatiekrant, plus de social media (Twitter, Facebook) zal tot medio juli veel aandacht worden besteed aan ‘Dongen Beweegt tegen Kanker’.
Vraag
Heb je een vraag aan de stuurgroep of wil je (samen met collega’s of vrienden) een initiatief opzetten in het kader van ‘Dongen Beweegt tegen Kanker’ en dat laten opnemen in de officiële agenda? Stuur dan een mail naar [email protected] of [email protected] 
Foto: Piet Eelants
——————————————————————————————————
            mrq9k2t9fleq1htazd7hla8ek