Leegstand winkels in Dongen ‘bovengemiddeld’

Foto:

De Nederlandse detailhandel heeft het moeilijk en de winkeliers in Dongen zijn daar helaas geen uitzondering op. De economische recessie gecombineerd met de opkomst van het online winkelen bezorgen de lokale winkeliers heel wat kopzorgen. De afgelopen jaren hebben een flink aantal Dongense winkeliers hun zaak al dan niet vrijwillig gesloten. Deze week maakt RTL nieuws de resultaten bekend van een landelijk onderzoek naar de leegstand in winkelstraten. Daaruit blijk dat de leegstand in Dongen bovengemiddeld is.

Er staan op dit moment in heel Nederland ruim 15.000 winkelpanden leeg. En dat is een record, nog nooit waren er zoveel lege panden in de Nederlandse winkelstraten. De gemeente Dongen staat op plaats 68 van de 403 op de lijst van gemeenten met de meeste leegstand en scoort daarmee ‘bovengemiddeld’. 
De oorzaak ligt volgens RTL bij de vele faillissementen in de detailhandel. Veel winkels gaan failliet omdat consumenten al jaren minder uitgeven. En als consumenten dan geld uitgeven, is dat steeds vaker via internet. 
Tijdens een rondje door Dongen wordt het al snel duidelijk. Naast wat detailhandel op het Europaplein zijn de Hoge Ham en de Tramstraat  nog maar de enige twee echte winkelstraten in Dongen. Maar ook daar is sprake van flink wat leegstand, waaronder enkele panden met een oppervlakte van honderden vierkante meters. Voor sommige van deze winkelpanden is het zelfs al jaren geleden dat de kassa er voor het laatst rinkelde.  
De gemeente Dongen probeert het tij te keren door samen met winkeliersvereniging Dongen Promotion, de Kamer van Koophandel en andere belanghebbenden plannen te bedenken om het centrum van Dongen een toekomst te geven. Met de verplaatsing van de markt en een opknapbeurt van de Hoge Ham doet de gemeente de eerste pogingen om een centrum te creëren waar de Dongenaren graag vertoeven. 
——————————————————————————————————————
agnesadvertentie